Foto: TT

M: Sätt ett tak för bidragen

Publicerad

Inför ett tak för försörjningsstödet. Det föreslår i dag Moderaterna i Almedalen. Taket ska motverka att viljan till att jobba försvinner när ett hushåll får flera olika bidrag.

Moderaterna menar att en miljon människor riskerar att hamna i utanförskap och bidragsberoende, och att alltför generösa bidragssystem riskerar att bidra till en sådan utveckling.

När ett hushåll eller en person får flera bidrag kan inkomsten bli så hög att steget in på arbetsmarkanden försenas eller helt uteblir, sa Moderaterna på ett seminarium i Almedalen i dag.

”Inte orättvist att ställa krav”

Partiet vill därför införa ett tak i försörjningsstödet och etableringsersättningen, det bidrag som nyanlända kan få. Förslaget presenterades av partiet i Almedalen i dag.

– Den som behöver samhällsstöd ska få det men det är inte orättvist att ställa krav på den som får bidrag, sade partiledare Anna Kinberg Batra.

Sjuka berörs inte

Exakt hur taket ska utformas ska enligt Moderaterna utredas vidare. Men det ska innebära att de hushåll som inte betalar någon skatt max ska kunna få 75 procent av lägstalönen och bostadsbidrag totalt. Eventuella barnbidrag och underhållsstöd räknas inte in.

Taket ska inte gälla den som är sjuk eller som av andra sociala skäl inte kan arbeta.

– Det är för många som känner att det lönar sig mer att gå på bidrag än att arbeta, sade M-ledaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2016

Mer i ämnet