”Vi vet att ifall Centerpartiet vill få igenom de frågorna så är de bäst att de stöttar en borgerlig regering och inte en vänsterregering”, säger Elisabeth Svantesson (M) till Ekot. Foto: Henrik Montgomery/TT och Fredrik Sandberg/TT

M sträcker ut hand till C – lockar med sex punkter

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna hoppas locka över Centerpartiet genom sex punkter, där man menar att partierna har en samsyn. Det handlar bland annat om skatter och skogsnäring.

Men Centerpartiet står fast vid att man inte kommer att stödja en regering som samarbetar med SD.

Senast på måndag ska Löfven utlysa extraval – eller avgå. I så fall väntar talmansrundor och statsministeromröstning. Moderaterna vill nu locka Centerpartiet till att stödja en M-ledd regering.

Partiet har tagit fram ett dokument där man pekar ut sex sakfrågor där Centerpartiet och Moderaterna har en samsyn. Det handlar bland annat om sänkta skatter, stärkt äganderätt för skogsägare och avskaffad skatt på ISK-sparande.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

– Jag hör att Annie Lööf säger att det är viktigt med sakfrågorna, att Sverige behöver reformer. Det kan bara bli verklighet med en borgerlig regeringen. Om hon släpper fram den kan hon också få se det bli verklighet, säger Elisabeth Svantesson (M), vice partiordförande.

Centerpartiets ledare Annie Lööf har tidigare aviserat att man inte kommer att stödja en regering som Sverigedemokraterna har inflytande över.

– Jag tar henne på orden om att sakfrågorna är det viktigaste, säger Elisabeth Svantesson till TT, om Lööfs inställning.

Elisabeth Svantesson uppger också att hon kommer att ta kontakt med Centerpartiet under lördagen för att diskutera ett eventuellt samarbete.

C avvisar stöd

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter avvisar Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson ett samarbete som ger SD inflytande.

”Centerpartiet och Moderaterna står nära varandra i många frågor och vi välkomnar samarbete i dessa. I dagsläget vill dock Moderaterna budget- och regeringssamverka med SD för att bilda regering. Centerpartiet kommer inte att samarbeta med ett främlingsfientligt populistparti som SD. Där skiljer vi och Moderaterna oss åt”, skriver Anders W Jonsson.

Punkterna som ska locka C till högerregering

• Förenklade 3:12-regler.

• Skattefrihet för ISK-sparande.

• En omfattande skattereform.

• Endast de delar av skogsutredningen som värnar snarare än hotar enskilda skogsägares äganderätt ska genomföras.

• Ett nytt markförsäljningsprogram.

• En ny jaktlagsutredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet