SVT/Novus senaste väljarbarometer visar att Moderaterna tappat väljare. Foto: Fredrik Persson/TT

M tappar mark i SVT/Novus väljarbarometer

Uppdaterad
Publicerad

När valåret inleds har Moderaterna tappat väljare samtidigt som Socialdemokraterna har ett klart bättre läge i väljaropinionen. Det visar SVT/Novus senaste väljarbarometer.

I den senaste mätningen är den enda statistiskt säkra förändringen bland riksdagspartierna att Moderaterna har tappat väljarstöd jämfört med föregående månad.

Moderaterna är enligt SVT/Novus nu Sveriges tredje största parti, nere på 18,7 procent, men marginalen upp till Sverigedemokraterna är för liten för att vi ska vara statistiskt säkra på att det verkligen är så.

– Moderaterna är de största förlorarna och tappar stort för andra månaden i rad. Främst tappar man till Sverigedemokraterna, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Samtidigt går det bra för Socialdemokraterna. Ett starkt resultat på 31,3 procent i jämförelse med andra noteringar under mandatperioden och även om den senaste uppgången inte är statistiskt säkerställd så är uppgången säker sedan ett par månader tillbaka.

– Socialdemokraterna är verkligen vinnare med Magdalena Andersson som partiledare. De har vunnit över flera viktiga sakfrågor från Moderaterna och vinner samtidigt många nya väljare, säger Torbjörn Sjöström.

”Smekmånad sedan en tid tillbaka”

Det är inget bra läge för Moderaterna inför valet som det ser ut just nu, men partisekreteraren Gunnar Strömmer tar denna nedgång med ro:

– Det är till att början med en enskild mätning, men dels har Socialdemokraterna en smekmånad sedan en tid tillbaka, dels finns det en rörlighet mellan partier som vill byta ut regeringen. Vi ska förstås göra allt vad vi kan för att Moderaterna ska växa så att vi kan byta ut regeringen efter valet så att vi kan få ordning på Sverige, säger Gunnar Strömmer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Om undersökningen

Det är 2 017 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen som genomfördes 6 december 2021 till 2 januari 2022. De har svarat på frågan hur de skulle rösta om det vore val i dag? Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. De som inte svarat utgör 51 procent av det totalt antal tillfrågade som var 3 955 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.