Erik Bengtzboe är Moderaternas talesperson för arbetsmarknadspolitiken, och ordförande för Moderaterna i Sörmland. Foto: Janerik Henriksson/TT, Owe Nilsson / TT

M-topp skrev sig hos sin mamma – fick 158 000 i ersättning

Uppdaterad
Publicerad

M-riksdagsledamoten Erik Bengtzboe har fått ersättningar på över 158 000 kronor genom att han varit folkbokförd hos sin mamma, trots att han inte bott där, rapporterar Aftonbladet. I ett inlägg på Facebook skriver Bengtzboe att delar av pengarna ska betalas tillbaka.

Enligt Aftonbladet bor Bengtzboe största delen av sin tid i en bostadsrätt i Stockholm som han äger tillsammans med sin fru. Hans fru och barn är skrivna på adressen.

Bengtzboe var däremot skriven hos sin mamma i en villa i Nyköping från 2013 fram till i slutet av mars. Han har kunnat plocka ut drygt 94 000 kronor i ersättning för lägenheten i Stockholm, som han menar är en övernattningslägenhet.

Bengtzboe säger själv att folkbokföringen varit ett misstag, och att han egentligen bor i sin mammas fritidshus i Nyköping. Där folkbokförde han sig efter en första intervju med Aftonbladet. Bengtzboe säger att han flyttade in i huset 2017.

– Det är min mor som äger fastigheten. Men vi bor i Nyköping, jag och min fru, säger han till Aftonbladet.

Ska betala tillbaka traktamente

Han har dessutom fått 63 000 kronor i ersättning för tjänsteresor till Stockholm.

I ett inlägg på Facebook skriver Erik Bengtzboe att reseersättningen i ”formell mening” blivit fel i och med att han var folkbokförd på mammans adress. Det ska däremot inte ha påverkat storleken på ersättningen, menar han.

”Jag är besviken på mig själv för att jag missade att folkbokföra mig på rätt adress och jobbar nu tillsammans med riksdagen för att räkna fram hur mycket jag ska betala tillbaka.”, skriver han.

Bengtzboe: ”Är faktiskt helt fel”

För att få ersättning för en övernattningslägenhet i Stockholm krävs det att bostaden där en riksdagsledamot är folkbokförd används som permanent boende. Enligt Aftonbladet finns det dokument som säger att fritidshuset i Nyköping inte används permanent.

Bengtzboe vidhåller att han bor på adressen i Nyköping, även om han bara bott där en handfull gånger under vintern.

”Jag jobbar hårt och försöker alltid göra rätt för mig men är absolut inte felfri. Inför det är jag ödmjuk. Men att påstå att jag inte bor i Sörmland är faktiskt helt fel.”, skriver han på Facebook.

Dras från arvodet i maj

Enligt riksdagsförvaltningen har Erik Bengtzboe lämnat in ett önskemål om att få ersättningar justerade. Ett eventuellt avdrag görs sedan i maj.

SVT Nyheter har sökt både Erik Bengtzboe och Moderaternas gruppledare för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.