Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström och partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard presenter nya förslag på migrationsområdet. Foto: Jessica Gow/TT

M vill begränsa antalet asylinvandrare

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill minska asylinvandringen med cirka 70 procent. Partiet vill även dra ner anhöriginvandringen och ställa hårdare krav på medborgarskap, skriver partiet på Aftonbladet Debatt på torsdagen.

Förslaget som presenterades i samband med att partiet höll pressträff i riksdagen på samma tema, handlar om att kraftigt minska invandringen till Sverige.

”Sverige har under en alltför lång tid haft en hög nivå på asylinvandringen, utan att ta verkligt ansvar för att de som invandrar också blir en del av Sverige”, skriver Tobias Billström, gruppledare i riksdagen och Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson, i tidningen.

Vidare skriver M-duon att man vill minska asylinvandringen med 70 procent, från fjolårets nivå på 21 500 personer till 5 000 – 8 000 personer, motsvarande vad Sveriges grannländer tar emot.

Vill se stramare regelverk

För att nå målet vill man bland annat att uppehållstillstånd som regel ska vara tidsbegränsade, att reglerna för familjeåterföreningen stramas åt och att försörjningskraven fördjupas och breddas.

”Det finns inget utrymme för nya skyddsgrunder. Skarpa försörjningskrav ska gälla”, skriver de.

Uppvärdera medborgarskapet

Den nästa sista punkten handlar om svenskt medborgarskap som partiet vill ”uppvärdera”. Bland annat vill man se krav på kunskaper i svenska språket och hur svenska samhället ser ut, men man vill även förlänga tiden för att kunna bli svensk medborgare.

Moderaterna kommer att trycka på att förslaget blir verklighet i den parlamentariska utredningen som regeringen tillsatte under våren, enligt Tobias Billström och Maria Malmer Stenergard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.