Utbildningsminister Anna Ekström. Foto: Lisa Johansson/TT

Regeringen: Utredning om slöjförbud i skolan inte aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partistyrelse vill se en utredning om slöjförbud i för- och grundskola. Anledningen är att man vill motverka hedersförtryck. Men regeringen har inga planer på någon sådan utredning, uppger utbildningsminister Anna Ekström (S) för Dagens Nyheter.

– Om flickor pressas att använda slöja mot sin vilja så vill jag se hårda tag mot dem som pressar, inte mot de utsatta flickorna, säger hon till tidningen.

Anna Ekström menar att religionsfriheten är viktig, berättar hon för Dagens Nyheter.

– Jag vill inte att någon kvinna ska tvingas att sätta på sig en slöja. Och jag vill absolut inte att skolan ska medverka till att flickor får påtryckningar om att bära olika former av religiösa plagg, till exempel slöja. Men det är ett väldigt stort steg att tvinga kvinnor som vill ha slöja att ta av den, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Hon menar att det är svårt att skilja på vilka som vill och inte vill bära slöja, och vill att samhället ska sätta in åtgärder mot dem som tvingar kvinnor.

Skolans roll

I det så kallade januariavtalet framgår det att skolans arbete mot hedersförtryck ska stärkas, och Anna Ekström pekar på skolans roll i att förebygga det.

– Erfarenheten visar att unga flickor och pojkar som är offer för hedersvåld eller förtryck ofta vänder sig till sin lärare, kurator eller skolsköterska. Jag vill att skolan ska vara en trygg miljö dit elever som råkar ut för det här vedervärdiga förtrycket kan vända sig med förtroende säger hon till DN.

Skillnad på pojkar och flickor?

Bland Moderaternas argument för att utreda ett slöjförbud i skolan nämns att man gör skillnad på pojkar och flickor när flickor tillåts bära slöja. Till DN säger Anna Ekström att jämställdhet är ett viktigt mål, och att läroplan och skollag ska gälla lika för alla.

– Huvudregeln är att valet av klädsel är en individuell handling, det är något en elev i stor utsträckning bestämmer själv, säger hon.

”Mer behöver göras”

Till SVT Nyheter säger Anna Ekström att hon har som målsättning att införa ett etableringsstopp för religiösa grund- och gymnasieskolor. Hon menar att skolan redan i dag arbetar med frågor om hedersförtryck – men att mer måste göras.

– Hedersrelaterat våld och förtryck är en fråga som inte uppmärksammats tillräckligt – därför är det viktigt att samhället nu i alla lägen är tydligt att detta vedervärdiga förtryck aldrig accepteras, säger hon till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.