Bara Sverigedemokraterna ställer sig bakom ett slöjförbud i skolan. Foto: Martina Holmberg / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så ställer sig partierna till slöjförbud i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partistyrelse gick i dag ut med att man vill utreda ett slöjförbud i svenska skolor. SD-ledamöter har sedan tidigare sagt att man vill se ett förbud, och när SVT Nyheter ställer frågan till alla riksdagspartier är det bara SD som säger sig stötta idén om en utredning.

Debatten om slöja i skolan är knappast ny, men när frågan nu återigen är på tapeten är det oklart hur många som skulle sluta upp bakom Moderaterna, om partiet nu väljer att gå vidare med idén från sin stämma.

I slutändan är det regeringen som bestämmer om det blir någon statlig utredning eller ej, men det finns en möjlighet för riksdagen att uppmana regeringen till en sådan.

L: Positivt att se för- och nackdelar.

Roger Haddad, skolpolitisk talesperson för Liberalerna, skriver i ett sms till SVT Nyheter att frågan har diskuterats inom partiet, men att man inte har några förslag till lagändringar.

”Barns frihet är en central fråga för Liberalerna. Det är alltid positivt att få mer kunskap genom att titta närmare på för- och nackdelar” skriver han.

Johan Hedin, rättspolitisk talesperson i Centerpartiet, skriver i ett mejl att man inte har föreslagit något förbud när det gäller slöjan, och att det är viktigt att ”barn ska få vara barn”.

”Blir ofta polariserad”

Enligt Miljöpartiets pressekreterare Sofia Guerrero anser hennes parti att ett förbud inte är rätt väg att gå.

”Debatten om slöja blir ofta polariserad och missar att slöjan har olika innebörd för olika människor. Regeringen tar krafttag mot det hedersrelaterade våldet och förtrycket, och det genom förebyggande och kunskapshöjande insatser – inte ett förbud mot ett specifikt plagg”.

SD: Bör utredas bredare än så

Sverigedemokraternas informationssekreterare Deniz Norgren skriver i ett mejl att partiet skulle stå bakom en utredning av att förbjuda slöja i skolan, och att SD redan lagt fram förslag på området.

”Ja, vi står bakom en utredning och anser att det är särskilt angeläget att införa ett förbud mot beslöjning av små barn. Vi anser dock att en sådan utredning bör få ett bredare uppdrag än vad Moderaterna föreslår. Vi vill exempelvis helt förbjuda användning av heltäckande beslöjning i offentliga miljöer.”

V: Motsätter oss en sådan utredning

Vänsterpartiet svarar att de motsätter sig en utredning eftersom man ”försvarar barn och ungdomars rätt till religionsfrihet”.

”Vi anser också att flickor/tjejer ska ha ha rätt att välja sin klädsel själva. Det ska inte vara upp till Moderaterna att bestämma.”

S har avböjt att kommentera medan KD ännu inte har återkommit med något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer