Foto: TT

Macchiarini fortsätter hävda sin oskuld

Uppdaterad
Publicerad

Paolo Macchiarini bryter nu sin fyra månader långa tystnad genom att bemöta den hårda kritiken som har riktats mot honom efter SVT:s dokumentär Experimenten. Han fortsätter att försvara sin metod med syntetiska luftstrupar och menar att operationerna var nödvändiga och livräddande. – Det var deras enda chans att överleva, skriver han till SVT Nyheter.

Enligt den omdiskuterade kirurgen har han de senaste månaderna varit upptagen med att förbereda sitt bemötande av anklagelserna som riktats mot honom.

– De senaste veckorna har jag arbetat med att samla ihop bevis och dokumentation som kan visa att jag är oskyldig. Jag är nu redo att bemöta de misstolkningar som har synts i media den senaste tiden, skriver han till SVT Nyheter.

Macchiarini-skandalen

– Nu är den processen över och jag är villig att prata med er.

Paolo Macchiarinis tillvaro har förändrats. Han beskriver för SVT Nyheter hur han blir trakasserad när folk känner igen honom på gatan.

SVT Nyheter har fått ta del av en skriftlig redogörelse som beskriver bakgrunden till anklagelserna, där kirurgen ger en detaljerad bild av bakgrunden till sin rekrytering till Karolinska Institutet. Där försvarar han sig också mot kritiken som har riktats mot honom, bland annat när det gäller de kontroversiella luftstrupstransplantationerna.

Försvarar transplantationerna

2010 rekryteras han som gästprofessor till Karolinska institutet.

– Jag kom till Karolinska institutet, som var angelägna att etablera ett europeiskt center för regenerativ medicin, säger han till SVT Nyheter.

Under sin tid som gästprofessor vid Karolinska institutet var han också anställd som kirurg på Karolinska universitetssjukhuset. I Stockholm opererade han tre patienters luftstrupar.

I dag är två av dem döda, den tredje har intensivvårdats i nästan 3,5 år.

”Patienten redan allvarligt sjuk”

Macchiarini är noggrann med att försvara luftstrupstransplantationerna, trots kritiken om att det inte fanns tillräckligt vetenskapligt stöd. Kirurgen menar själv att det i den vetenskapliga litteraturen finns fler än 150 artiklar skrivna från 1992 och framåt, som på något sätt är relevanta för ingreppen.

Han påpekar att den första patienten var allvarligt sjuk.

Det har tidigare ifrågasatts hur sjuka patienterna faktiskt var och om operationerna verkligen var nödvändiga.

– Det var en sista chans för denna allvarligt sjuka patient. Utan något ingripande skulle han med säkerhet dö, snart, menar Paolo Macchiarini.

Attackerar SVT

Paolo Macchiarini menar att SVT:s dokumentärserie Experimenten har visat upp en felaktig bild av honom och hans verksamhet.

Bland annat hänvisar han till ett brev som upphovs- och filmmannen, Wolfram Giese ska ha skickat till den dåvarande rektorn för Karolinska institutet, Anders Hamsten. Wolfram Giese ligger bakom en del av bildmaterialet som användes i dokumentären. I brevet, som ska ha skickats sedan en tid tillbaka, ifrågasätter han hur hans filmade material användes.

Bosse Lindquist, journalisten som ligger bakom dokumentärserien, menar att detta är ett gammalt missförstånd som nu är utrett.

– Det finns i dag ingen konflikt mellan mig och filmaren när det gäller fakta eller innehållet. Det som står i kontraktet är att det ska vara vetenskapligt korrekt, och ingen har kunnat påvisa att det har smugit sig in några fel, säger han till SVT Nyheter.

Hävdar sin oskuld

Till Läkartidningen säger Paolo Macchiarini att han står fast vid att han är oskyldig, och menar att det kommer att vara tydligt att han är det efter att utredningarna är klara.

– Vad jag vet så är oredlighetsutredningen klar i den meningen att jag har blivit friad från alla anklagelser 2015, och nu utreder man alltihop igen utan någon grund, men jag utgår från att om man är oskyldig förblir man det, säger han till tidningen.

Även om kirurgen inte anser att Karolinska institutet (KI) gjorde ett bra jobb i sättet som de avskedade honom på, förnekar han inte att han har begått några misstag under sin tid där.

– Jag är inte gud. Vi gör alla misstag varje dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet