• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: SVT

Macchiarini: Karolinska kände till allt

Uppdaterad
Publicerad

I en exklusiv intervju i Aktuellt i kväll (4 maj, 2016) attackerar den hårt kritiserade Paolo Macchiarini Karolinska institutet och universitetssjukhuset. – De påstår att de inte kände till något på grund av uppmärksamheten i media, men de var väldigt medvetna om vad som pågick, säger han.

I dag bröt den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini tystnaden efter fyra månader. I kväll är han med i Aktuellt, där han passar på att ge en känga till Karolinska institutet (KI) och universitetssjukhuset på grund av att de hävdar att de inte kände till vad som pågick när han opererade i Ryssland.

– KI och representanter för Karolinska universitetssjukhuset deltog i beslutsprocessen till att genomföra operationerna på några av de ryska patienterna. Jag blir lite förvånad nu över att de påstår att de inte kände till omständigheterna, men självklart förstår jag deras agerande eftersom trycket från medierna drar ned institutionen och sjukhuset.

Macchiarini-skandalen

”Vi ville rädda en människas liv”

Paolo Macchiarini rekryterades som gästprofessor till KI 2010. Under sin tid där var han också anställd som kirurg på Karolinska universitetssjukhuset. Där opererade han in syntetiska luftstrupar på tre personer mellan 2011 och 2013.

I SVT:s Dokument inifrån, som sändes i början av året, ifrågasätts flera av patienternas hälsa, och om de verkligen hade avlidit om de inte genomgick operationerna. En anledning till att Karolinska institutet sparkade honom var att han bröt mot KI:s etiska principer när han opererade personer i Ryssland, trots att de inte var döende, menar KI. Macchiarini menar däremot att alla hans patienter ändå hade avlidit.

– Medicinskt bedömde vi att det var det bästa alternativet. Men vi är ju människor, vi kan fela och göra misstag. Men vid den tidpunkten ansåg vi att det var rätt beslut. Jag vill understryka att det var ett gemensamt beslut både från läkarna och specialisterna. Vi ville rädda en människas liv. En person kommer till dig och ber om hjälp, lämnar du den så att den dör då? Vi måste åtminstone försöka, säger han.

Sex av åtta har dött

Ryska Julia Tuulik hade varit med om en svår bilolycka som gjorde det svårt för henne att andas och tala. 2012 blev hon den första ryska patienten att få en syntetisk luftstrupe. Hon drabbades senare av komplikationer och avled i 2014. Många menar att operationen inte var nödvändig för att hon skulle överleva. Sex av de åtta patienter som han opererade dog.

– De kanske inte visste exakt i detalj allt som pågick i Ryssland, men de var väldigt medvetna om till exempel en av patienterna som figurerar i andra delen av dokumentärserien, Julia Tuuliks tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet