Städfirman har svarat jakande på frågan om de har kollektivavtal, enligt Magdalena Andersson (S). Foto: Duygu Getiren/TT

Magalena Andersson om städavslöjandet: ”Har naturligtvis alltid betalat vitt”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterar nu avslöjandet kring hennes privata städhjälp, i en intervju med Göteborgs-Posten.

– Jag har gjort de uppenbara sakerna som man alltid ska göra som kund. Sedan kan man alltid fundera på om man borde gjort mer, säger hon till tidningen.

Strax innan jul utlöste ett städbolag av misstag ett larm hemma hos Magdalena Anderssons bostad i Nacka söder om Stockholm, något Expressen avslöjade under lördagen.

När polisen kom till huset frihetsberövades en kvinna som saknade uppehållstillstånd och vistades illegalt i Sverige. Enligt tidningen saknade företaget också kollektivavtal, vilket blivit föremål för diskussion och lett till hård kritik mot Andersson under helgen.

”Jag har avslutat alla kontakter med städfirman. De har vid flera tillfällen svarat jakande på frågan om de har kollektivavtal”, svarar Magdalena Andersson SVT Nyheter genom sin pressekreterare.

Oklarheter kring händelsen

I en exklusiv intervju med GP säger Magdalena Andersson att det är viktigt att myndigheterna klarlägger vad som faktiskt har hänt.

Ägaren till städfirman säger till SVT att kvinnan som greps inte hade som uppgift att städa bostaden – och befann sig i en bil utanför tomten när hon greps.

– Vilka som har befunnit sig var måste redas ut. Samtidigt menar städfirman att den gripna kvinnan inte befunnit sig i bostaden, säger Andersson till GP.

Sedan avslöjandet har säkerhetskyddet kring statsministern ifrågasatts. Magdalena Andersson hänvisar alla frågor kring detta till Säkerhetspolisen, som ansvarar för personskyddet av den centrala statsledningen. Säpo har efter kritiken som riktats mot deras arbete öppnat upp för att se om det finns ”behov av regeländringar”.

Städfirman uppger att man haft kontakt med Säpo vid varje städtillfälle medan statsministern bodde i huset. Enligt Expressen utlöstes larmet och städaren greps den 21 december, då Andersson redan flyttat till Sagerska huset.

”Alltid betalt vitt”

GP frågar statsministern om hon själv hade kunnat göra mer för att förhindra den uppkomna situationen.

– Det kan man naturligtvis alltid fundera över. Men jag har naturligtvis alltid betalat vitt och också frågat att de har kollektivavtal, svarar Magdalena Andersson.

– Jag har gjort de uppenbara sakerna som man alltid ska göra som kund. Sedan kan man alltid fundera på om man borde gjort mer.

Magdalena Andersson säger också att de har anlitat samma städfirma under flera år och att hon ringde ett stort antal firmor innan hon ”hittade en som hade kollektivavtal”. Något det nu visat sig att företaget inte har.

SVT Nyheter har sökt Magdalena Andersson för en egen intervju, men inte fått någon.

Vet du mer? Kontakta oss via tipsaoss@svt.se eller kontakta SVT:s granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.