Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson (S) får till måndag på sig att sondera underlag för regering. Foto: Anders Wiklund/TT

Magdalena Andersson: ”Beredd att göra eftergifter”

Uppdaterad
Publicerad

Talmannen förlänger Magdalena Anderssons (S) sonderingsuppdrag till på måndag. Nu kvarstår frågan om Andersson kommer att lyckas vinna över Vänsterpartiet på sin sida till dess.

– Jag är beredd att göra eftergifter, sa S-ledaren under en pressträff.

Under tisdagsmorgonen kom beskedet att Magdalena Anderssons tidsfrist förlängs till den 22 november.

– Jag är mån om att Sverige skyndsamt ska få en ny regering men arbetet bör samtidigt inte forceras. Jag har därför givit Magdalena Andersson ytterligare några dagar till hennes uppdrag, sa talman Andreas Norlén efter ett möte med Andersson.

Beskedet innebär att Socialdemokraterna inte lyckats komma fram till en överenskommelse med Vänsterpartiet som är tillräcklig för att V ska släppa fram Andersson i en statsministeromröstning.

”Beredd att göra eftergifter”

Magdalena Andersson (S) säger dock att hon känner sig hoppfull inför att nå en överenskommelse.

– Jag har sträckt ut en hand till Vänsterpartiet och vi har konstruktiva samtal. Jag är redo att göra eftergifter för att komma överens, men bara om det leder till att Sverige får en regering på plats, sa hon under en presskonferens på tisdagen.

Hon ville inte redogöra för vilka sakfrågor som diskuterats under förhandlingarna.

– Exakt vad vi talar om håller jag i förhandlingsrummet.

Marmorstein: Kan gynna V

Att förhandlingarna drar ut på tiden kan försvaga Socialdemokraterna. Samtidigt kan det ge luft under vingarna åt Vänsterpartiet, enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

– Vänsterpartiet har inte bråttom. Den här processen gör att de hamnar i centrum i politiken och det kan gynna dem. Det här är ett tillfälle att markera att de ska vara en fullvärdig del av Magdalena Anderssons regeringsunderlag.

C redo att släppa fram Andersson

Vänsterpartiet har tidigare sagt att de inte tänker släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister utan överenskommelser om högre pensioner, bättre sjukförsäkring och en tryggare arbetsmarknad.

C, däremot, har sagt att man är beredda att släppa fram Magdalena Andersson i en statsministeromröstning. Detta efter att partierna nått en viktig uppgörelse om bland annat strandskyddet.

Omröstning tidigast onsdag

Redan på fredag ska Magdalena Andersson ge en lägesrapport till talmannen. Klockan 13.00 på måndag ska hon slutrapportera sitt uppdrag.

En eventuell statsministeromröstning kan ske tidigast onsdag nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.