SVT:s Mats Knutson om hur Magdalena Andersson skiljer sig från Stefan Löfven. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

”Magdalena Andersson framstår som en gråsosse med batong”

Publicerad
Analys ·

Magdalena Andersson framstår som en gråsosse med batong i sitt första politiska linjetal.

När det gäller den ekonomiska politiken flirtar hon åt vänster, men när det gäller brottslighet och segregation skäms hon inte för att lyfta förslag som redan drivs av Moderaterna eller de danska Socialdemokraterna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Just brottslighet och segregation blev en huvudfråga i Magdalena Anderssons installationstal. ”Jag tvekar inte en sekund att fortsätta skärpa straffen”, sade hon och beskrev hur organiserad brottslighet och kriminella gäng tar över delar av samhället.

Uppenbarligen har Magdalena Andersson dragit slutsatsen att det är här valet nästa år kan avgöras och att Socialdemokraterna behöver flytta fram sina positioner i den frågan.

Ett konkret förslag hon presenterade i sitt tal handlade om skärpta krav för att få ekonomiskt bistånd, det som tidigare kallades socialbidrag. Den som får ekonomiskt bistånd ska tvingas lära sig svenska eller arbeta ett visst antal timmar i veckan.

Riskerar nytt gnissel

Visst, Socialdemokraterna har tidigare varit inne på dessa tankegångar men inte lika tydligt. Och att Moderaterna driver liknande förslag tycks inte besvära Magdalena Andersson. Inte heller att de danska Socialdemokraterna gjort detsamma.

Att döma av talet skaffar sig Magdalena Andersson nu handlingsutrymme för att fortsätta skärpa politiken på dessa områden. Det kan skapa nytt gnissel med samarbetspartnern Miljöpartiet, men också för ett annat parti Socialdemokraterna kan bli beroende av: Vänsterpartiet.

Även inom det egna partiet kan det komma kritik om politiken alltför mycket närmar sig Moderaternas och Sverigedemokraternas. Å andra sidan är historien fylld av partier och politiker som genom triangulering har lyckats erövra eller behålla makten.

Hyllar byggnadsarbetare och undersköterskor

Men skärpt politik mot brottslighet och segregation var inte det enda huvudbudskapet i Magdalena Anderssons installationstal. Ett annat var hennes position som socialdemokrat. Där blev talet också påfallande ideologiskt.

Hon talade länge om hur hon anser att den socialdemokratiska ideologin har segrat i kampen mot marknadsliberalism och avregleringar. Hon ifrågasatte företag och riskkapitalister som tar ut stora vinster från skola och välfärd. Samtidigt hyllade hon byggnadsarbetare och undersköterskor och deras arbete. Det var tydligt hur hon i sitt tal försökte mejsla ut en bild av sig själv som en klassisk gråsosse, som ligger något till vänster i den ekonomiska politiken.

Hårdare nypor än Löfven

Intressant var att hon inte på något ställe i sitt installationstal hänvisade till Olof Palme, vilket socialdemokratiska partiledare brukar göra när de talar på en partikongress. I stället hänvisade Magdalena Andersson till en annan socialdemokratisk partiledare hon kanske känner större samhörighet med, Göran Persson. Också detta en signal om vad som kan komma om och när hon tar plats i Rosenbad.

För nu måste hon också leverera politiska resultat. Det räcker som bekant inte med att hålla politiska tal. Och här finns potentiella hinder inte minst hos samarbetspartierna i riksdagen. Både de och regeringens ministrar kommer också att få uppleva en socialdemokratisk partiledare som inte bara är betydligt rakare, mer självsäker och tydligare i kommunikationen än sin företrädare. Blir hon statsminister kommer statsråden också att få en chef som har betydligt hårdare nypor och lär ställa tuffare krav på resultat än Stefan Löfven.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.