Magdalena Andersson vald till statsminister – igen

Uppdaterad
Publicerad

101 röstade ja, 75 avstod och 173 röstade nej. Riksdagen har återigen släppt fram Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson som statsminister. Hon är nu ett steg närmare att som första kvinna beträda posten.

– Det kändes väldigt stort i onsdags och det känns väldigt stort i dag, säger Andersson på en pressträff efter omröstningen. 

Måndagens statsministeromröstning gick som förväntat. Socialdemokraterna och riksdagens enda politiska vilde Amineh Kakabaveh gav Magdalena Andersson 101 ja-röster. Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lade ned sina röster medan Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna röstade nej. 

Två rösters marginal

Med 173 av 349 röster emot sig klarade Magdalena Andersson omröstningen med väldigt liten marginal – för andra gången i rad. Om ytterligare två ledamöter hade röstat nej hade Andersson inte blivit vald till Sveriges 34:e statsminister.

I förra veckans statsministeromröstning fick Magdalena Andersson 174 nej-röster. Orsaken till skillnaden är att Liberalernas Nina Lundström bröt partilinjen och lade ned sin röst i dagens omröstning.

Socialdemokratisk regering

Magdalena Andersson blir den första partiledaren på 15 år att styra en enpartiregering bestående av endast socialdemokrater.

– Är det ett parti som sitter i regeringen så är det möjligt att det kommer att vara lite tydligare vad som är fokus, säger Andersson på en pressträff efter omröstningen.

Att stärka välfärden, satsa på klimatomställning och bryta segregationen kommer att vara tre övergripande politiska prioriteringar framöver, enligt Andersson.

– Som alla minoritetsregeringar kommer vi att söka samarbeten med andra partier i riksdagen. Det ser jag goda förutsättningar för, säger den tillträdande statsministern.

Ska styra på oppositionens budget

Andersson kommer att regera på oppositionens budget. M, KD och SD gick nämligen vinnande ur budgetomröstningen den turbulenta onsdagen då Andersson valdes till statsminister första gången – och sedan begärde sig entledigad

– Man pratar ibland om att ”alla stjärnor står rätt”, säger Andersson och fortsätter:

– I onsdags stod alla stjärnor fel.

I morgon tisdag ska Regeringsförklaringen läsas upp och framtida statsråd presenteras. Enligt planen ska ceremonin äga rum klockan 9.30. Nästa steg blir skifteskonseljen på Slottet. Efter att Magdalena Andersson gått till kungen kan regeringen formellt tillträda, och Sverige får sin första kvinnliga statsminister – på riktigt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.