Magdalena Andersson (S) beredd på strid kring vinstförbud

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson har tidigare kritiserat det hon kallar för marknadsexperimentet i skolan.

Om, eller kanske när, hon blir vald till ny S-ledare kommer hon att driva frågan om ett vinstförbud i skolan.

– Fri dragningsrätt på skattepengar och barns utbildning det fungerar inte tillsammans, säger Magdalena Andersson i SVT:s Agenda.

I veckan kom beskedet: Socialdemokraternas valberedning föreslår Magdalena Andersson som ny partiledare.

I likhet med Stefan Löfven lyfter hon fram välfärden, jobben, klimatet och tryggheten som nyckelfrågor för Socialdemokraterna, men vad blir den stora förändringen med Magdalena Andersson vid rodret?

– Det är klart att det blir skillnad, Stefan Löfven är en person och jag är en annan person. Men varje tid behöver sina lösningar, säger Magdalena Andersson i SVT:s Agenda.

Vill se vinstförbud i skolan

En annan fråga som den som tar över ledartröjan i Socialdemokraterna måste hantera är skolan.

Inför Socialdemokraternas kongress har partistyrelsen meddelat att man vill se ett vinstförbud i skolan. Magdalena Andersson beskriver det som ett ”ytterst bra förslag” men är samtidigt beredd på en tuff debatt.

– Fri dragningsrätt på skattepengar och barns utbildning det fungerar inte tillsammans. Det blir inget bra, resultaten ser vi också i Sverige, svensk skola kan mycket bättre och behöver helt andra förutsättningar än i dag, säger hon och fortsätter:

– Det finns starka ekonomiska intressen som vill ha det som vi har det i dag för de tjänar skattepengar på detta.

”Kan inte svara på hur det känns för dig”

Efter att Stefan Löfven aviserade sin avgång ställde sig distrikt efter distrikt bakom Magdalena Andersson som ny partiledare för Socialdemokraterna. Men processen har även kritiserats för att vara sluten och för att det bara finns en kandidat.

Magdalena Andersson håller inte med och beskriver arbetet som öppet och transparent.  

Hon köper inte heller förklaringen att valet av ny S-ledare upplevs som stängd eftersom det parlamentariska läget i riksdagen just nu är svårt.

– Jag kan inte svara på hur det känns för dig. Hur valberedningen har lagt upp sitt arbete kan bara valberedningen svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.