Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill förbjuda vinstuttag i skolan. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Socialdemokraterna vill förbjuda vinster i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill förbjuda vinstuttag i skolan, meddelade utbildningsminister Anna Ekström vid en pressträff på tisdagen. Åtgärden är ett av flera förslag som partistyrelsen lagt inför kongressen i november.

– Vi vill skärpa vår position i förhållande till hur den såg ut tidigare. Vi socialdemokrater vill vara tydliga med vår ambition att man inte ska få dela ut vinster ur skolan, säger Anna Ekström.

Enligt Anna Ekström bör reformen genomföras så att skolvalet och idéburna friskolor ska kunna finnas kvar. Alla elevers skolgång behöver säkras och förslaget ska genomföras med förnuft enligt Ekström.

Redan 2018 drev Socialdemokraterna liknande krav om att ”stoppa vinstjakten” i skolan. Men de kraven mildrades eller pausades under samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna i januariavtalet. Efter att avtalet med C och L kollapsade tidigare i år är det nu möjligt för S att driva frågan vidare.

”Avskaffar valfriheten i praktiken”

Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt näringsliv, är kritisk mot den socialdemokratiska partistyrelsens förslag.

”Det Socialdemokraterna föreslår är i praktiken ett förbud mot företag på detta område. Om inte effektiva företag tillåts bidra till att leverera välfärdstjänster kommer skola, vård och omsorg bli både sämre för brukarna och dyrare för skattebetalarna. Dessutom avskaffas valfriheten i praktiken.” skriver Jan-Olof Jacke i ett sms via sin pressekreterare till SVT Nyheter.

Förskola från 2 år

Partistyrelsen har också lagt ett förslag till kongressen om att allmän förskola ska gälla för alla barn från två års ålder. Det betyder att tvååringar automatiskt skulle skrivas in i förskola och att föräldrarna aktivt får tacka nej. Anledningen är att ge barn en möjlighet till en bra språkutveckling.

Ett annat förslag är att sommarlovet ska kortas från de dryga två månader som är nu.

– Vi vet att det finns barn som far illa under sommarlovet och vi vet, genom forskning, att det under lovet i vissa fall sker ett kunskapstapp – man kan lite mindre när man kommer tillbaka, säger Ekström.

Man vill även förbjuda religiösa friskolor och se ett gemensamt antagningssystem för friskolor och kommunala skolor.

Kongressens beslut om förslagen blir grunden för vad S ska gå till val på nästa höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolan – Val 2022

Mer i ämnet