Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magdalena Anderssons uppmaning till svenskarna efter de kraschade Nato-förhandlingarna med Turkiet. Foto: SVT

Magdalena Anderssons (S) uppmaning till svenskarna: Hjälp till

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga partiledare diskuterade på tisdagen Sveriges säkerhet. Situationen är enligt Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson allvarlig och har flera dimensioner.

– Här kan även alla svenskar också hjälpa till, säger hon i Morgonstudion.

Rysslands invasionskrig i Ukraina, den svenska Natoprocessen och myndighetsvarningar för en omfattande desinformationskampanj mot Sverige – en rad faktorer påverkar just nu Sveriges säkerhet, enligt S-ledaren Magdalena Andersson. 

Myndigheten för psykologiskt försvar varnade på tisdagen för att utländska aktörer försöker sprida idéen om att Sverige är ett legitimt mål för terrorism. Magdalena Andersson säger att hon tycker att det är bra att regeringen och utrikesdepartementet på olika sätt nu försöker kyla ner stämningen.

– Men här kan även alla svenskar också hjälpa till, dels genom att bidra till att lugna ner stämningen, dels genom att de som har kontakter i den muslimska världen kan berätta hur det fungerar i Sverige. Att man enligt svensk yttrandefrihetslagstiftning får göra saker som i grunden är avskyvärda betyder inte att vi i Sverige inte tycker att de är avskyvärda, säger Magdalena Andersson i Morgonstudion.

”Ansvar att tänka igenom konsekvenserna”

Statsminister Ulf Kristersson (M) pekade efter säkerhetsmötet med partiledarna på att grupper som genomför aktioner i det säkerhetspolitiska läget kan bli nyttiga idioter för krafter som vill Sverige illa. Magdalena Andersson säger att hon håller med, men passar samtidigt på att skicka en ny känga mot Sverigedemokraternas roll i utrikes- och säkerhetspolitiken. 

– Det är ett upptrissat stämningsläge och att i det läget uppmuntra till koranbränning, då blir man en nyttig idiot för de krafter som vill öka splittringen i Sverige men också mellan västvärlden och den muslimska delen av Sverige, säger Magdalena Andersson.

– Man har alltid rätt att uttrycka sig men man har ett ansvar att tänka igenom konsekvenserna, att det kan vara sårande för andra. Där finns ett bekymmer när vi har haft ledande sverigedemokrater som i praktiken uppmanar till bokbål, säger hon och syftar på Rickard Jomshofs uttalanden förra veckan.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har tillbakavisat att Jomshof uppmanat till sådana handlingar.

– Han har snarare sagt att man har rätt att göra det. Han tycker att det är fel, framför allt i det här läget, men man har den möjligheten om man vill – precis som att man får bränna bibeln och Pippi Långstrump, sa Åkesson till SVT Nyheter på tisdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.