Majoritet av LO-medlemmar röstar inte på S – organisationen fortsätter stötta partiet

Publicerad

En majoritet av LO:s medlemmar röstar på andra partier än Socialdemokraterna. Trots det fortsätter LO att stödja partiet. LO-ordföranden Susanna Gideonsson ser inga demokratiska problem med läget, säger hon i SVT:s 30 minuter. 

I det förra riksdagsvalet, år 2018, var det omkring 60 procent av LO:s medlemmar som inte röstade på Socialdemokraterna (S). 2019 stöttade mer än var fjärde LO-medlem istället Sverigedemokraterna (SD), enligt SCB:s partisympatimätning.   

LO-ordföranden Susanna Gideonsson menar att de medlemmar som inte röstar på Socialdemokraterna företräds av de politiska partier de röstar på.  

– LO gör det ju inte då vi har kongressbeslut på att vi ska ha facklig politisk samverkan med Socialdemokraterna, säger hon.  

SVT: Så LO företräder inte dem? 

– Nej inte när det gäller partipolitiska frågor, men däremot i alla andra frågor. 

Skyller tappet på missriktad skuld

På frågan om Gideonsson ser något demokratiskt problem med att LO stöttar Socialdemokraterna trots att majoriteten av LO-medlemmarna inte röstar på partiet svarar hon nej. 

Susanna Gideonsson tror att skiftet av partisympatier inom LO beror på många olika saker, men fokuserar på en utbredd känsla av missnöje i samhället som enligt henne missriktas.  

– Allmänt tror jag att det finns en besvikelse över att välfärden inte fungerar. Så fort vi pratar om de frågorna är det Socialdemokraterna som får skulden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.