Utrikesminister Ann Linde (S) får skarp kritik av oppositionen för hur evakueringen från Afghanistan hanterats. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Försvarsmakten

Riksdagsmajoritet kräver utvärdering av Afghanistan

Publicerad

Regeringen ägnade sig åt ett ovärdigt politiskt spel när man inte ordentligt tog tag i evakueringen från Afghanistan, enligt Moderaterna. En majoritet kräver nu en bred utredning av den svenska insatsen i landet.

På måndagsförmiddagen höll riksdagen en särskild debatt om den svenska insatsen i Afghanistan, på begäran av Moderaterna och Centerpartiet.

Mycket kom att handla om evakueringen, som inleddes efter det att USA dragit tillbaka sina trupper och talibanerna börjat ta över större och större delar av landet.

– Den kaosartade evakueringen inleddes för sent, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Utrikesdepartementet och Försvarsmakten har i dagsläget evakuerat 1 100 personer med koppling till Sverige.

Kräver kommitté

Centerpartiets Kerstin Lundgren kräver att regeringen tillsätter en parlamentarisk kommitté som analyserar den 20 år långa svenska insatsen i Afghanistan. Även Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Moderaterna ställer sig bakom en bred utvärdering av såväl bistånd som den militära insatsen.

Den svenska evakueringen från Afghanistan avslutades den 27 augusti. Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark säger att regeringen ägnade sig åt ett ovärdigt politiskt spel i det inledande skedet av evakueringen när ministrar pratade om ”ministerstyre”.

Han ifrågasätter, likt flera andra, även regeringens planer gällande de lokalanställda. Sverigedemokraternas Markus Wiechel anser att regeringen inte brydde sig om tolkarna förrän det var för sent.

Linde (S): Svåra omständigheter

Utrikesminister Ann Lindes (S) svar på kritiken är att situationen förändrades snabbare än någon kunnat förutspå och att evakueringen var ”en av de svåraste någonsin”.

– Sverige var inte långsammare med att evakuera våra lokalanställda än huvuddelen av de som evakuerade sina lokalanställda, säger hon och hävdar att regeringen började titta på frågan före sommaren.

– Ambitionen var att evakuera ännu fler. De svåra och riskfyllda omständigheterna gjorde att det inte gick.

Linde kommer också med beskedet att den 20-åriga Afghanistaninsatsen ska utvärderas brett, men hon ger inget svar på i vilken form, om det blir i en parlamentarisk kommitté.

– Jag håller helt med om att vi måste utvärdera, säger Ann Linde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Ann Linde om den svenska evakueringen i Afghanistan Foto: Henrik Montgomery/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer