I en ny Sifomätning tycker en majoritet att pensionärer ska betala lägre skatt än de som jobbar. Foto: TT

95 procent är emot högre skatt på pension

Uppdaterad
Publicerad

En ny Sifo-mätning visar att en stor majoritet är emot att pensionärer betalar högre skatt än de som jobbar.

Mätningen visar till och med att de flesta vill att pensionärer ska betala lägre skatt än löntagare.

– Jag tycker inte att man ska betala lika mycket skatt på pension som på lön. Det är klart att man ska betala mindre i skatt på sin pension, säger Gunilla Li, som vi träffar på Drottninggatan i Stockholm.

Gunilla Li tillhör en majoritet bland svenskar som vill att pensionärer ska betala lägre skatt än de som har ett jobb. SVT Nyheter lät Sifo ställa frågan till svenska folket om deras inställning till skatt på lön och pension.

Fokus ekonomi

Högre skatt på pension

Mätningen visar att ungefär sex av tio anser att skatt på pension bör vara lägre än skatt på lön. En tredjedel anser att den ska vara lika, och endast en av tjugo anser att pension bör beskattas högre än lön.

I dag har jobbskatteavdragen gjort att man får mer i plånboken efter skatt på lön än på pension. Det vill säga att vi i dag har högre skatt på pension än lön, ett förhållande som har ett väldigt svagt stöd hos väljarna.

PRO: Finns ingen statistik

Om jobbskatteavdragen har skapat fler jobb, som regeringen hävdar, och som en hel del experter faktiskt håller med om så borde det ju vara bra för alla, även för landets pensionärer.

Men detta resonemang köper man inte på PRO, Pensionärernas Riksorganisation. Där kämpar man med näbbar och klor för att ta bort skillnaden i beskattning av pension och lön.

– Nu är det ju så att det egentligen inte finns någon statistik som visar att det har blivit fler jobb. Det är ju mer någonting som man hävdar ifrån regeringens sida, kommenterar Curt Persson, som är ordförande i PRO.

Mätningen

På uppdrag av SVT Nyheter ställde Sifo frågan ”Ska pension och lön beskattas lika?”

Ja, pension och lön bör beskattas lika    33 %

Nej, lön bör beskattas lägre än pension    5 %

Nej, pension bör beskattas lägre än lön  62 %

Sifo:s undersökning är en så kallad web-enkät. Den utfördes under perioden 30 april till 7 maj. 1.028 intervjuer genomfördes. Svarsfrekvensen var 44 %.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus ekonomi

Mer i ämnet