Sjukskrivna är de stora skatteförlorarna

Uppdaterad
Publicerad

Sjukskrivna och arbetslösa betalar mer i skatt på varje krona än vad löntagare och pensionärer gör. Framför allt är det de senaste årens jobbskatteavdrag som gör att skillnaden är så stor. Samtidigt som löntagarnas skatt har sänkts så har skatten på sjukpenning och a-kassa varit oförändrad.

För ett halvår sedan fick Lena Jirhage, som i vanliga fall arbetar på kontor, problem med ögonen. Det skulle ta en tid att åtgärda, men i april blev det plötsligt ännu värre. Hennes näthinna lossnade och hon var tvungen att åka till akuten.

– Läkarna tog in mig och behandlade överdelen av ögat med laser för att sätta fast näthinnan så att den inte skulle ramla ned, berättar Lena Jirhage.

Nu är hon sjukskriven, och hon så här beskriver problemen hon har nu.

– Jag har som ett vattenpass i ögat – en bubbla som kluckar runt, säger Lena Jirhage.

Högre skatt för sjukskrivna och arbetslösa

Att leva som sjukskriven innebär oftast mindre pengar i plånboken. Dels därför den sjuka bara har rätt till en viss procent av sin vanliga lön. Men också för är att både sjukpenning och a-kassa beskattas högre än lön och pension.

En sjukskriven person kan som högst få 21.240 kronor i månaden från Försäkringskassan. Skatten på den inkomsten är 6.160 kronor. En person som tjänar lika mycket i månadslön betalar däremot 4.660 kronor i skatt. Den sjukskrivne betalar alltså omkring 1.500 mer i skatt varje månad.

Jobbskatteavdragen avgörande

Skillnaden finns också för de med a-kassa. En person som har 14.960 kronor per månad i a-kassa betalar en skatt på 3.994 kronor. Men en person med samma lön betalar 2.781 kr i månaden, vilket är 1.213 kr mindre.

Det är framförallt de senaste årens jobbskatteavdrag som gör att löntagarna skattar mindre. Under samma period har nämligen skatten på sjukpeng och a-kassa varit oförändrad. Detta trots att flera hundra tusen personer årligen får sjukpeng och a-kassa.

Pensionen beskattas också lägre

Även pensionärerna har lägre skatt. För en pension på 21.240 kronor i månaden är genomsnittsskatten 5.290 kronor. Det är 870 kronor mindre än skatten på sjukpenningen och 861 kronor mindre än skatten på a-kassa.

Sofia Malmring, rättslig specialist hos Skatteverket, förklarar skillnaden så här.

– Eftersom pensionen inte är pensionsgrundande så betalar man ingen allmän pensionsavgift på pensionen. Sedan är det också så att det året man fyller 66 så får man ett förhöjt grundavdrag, säger Sofia Malmring.

Så tycker svenskarna

SVT och Sifo frågade svenska folket vad de tycker om beskattningen på sjukpenning och a-kassa. Nästan hälften, 48 procent, svarade att anser att sjukpenning och a-kassa bör beskattas lägre än lön. 46 procent av svenskarna svarade att de anser att skatten borde vara den samma. Endast 6 procent av de tillfrågade tycker att lön ska beskattas lägre än sjukpenning och a-kassa.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.