Anders Borg ser inga principella skäl att ha olika skatt för pensionärer och de som arbetar. Foto: TT

Anders Borg: Inga principiella skäl för skillnaden

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Sifomätning visar att de allra flesta är emot att pensionärer ska betala mer skatt än de som jobbar.

Finansminister Anders Borg (M) betonar att skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare inte är något som regeringen egentligen eftersträvat.

– Vi har varit tydliga med att säga att vi inte tycker att det finns några skäl att principiellt ha en sådan skillnad. Sedan måste man alltid ta ansvar för den politik man för. Vår utgångspunkt har varit att skapa förutsättningar för fler i arbete, och där är jobbskatteavdraget viktigt, säger Anders Borg.

S lovar att ta bort gapet

Enligt Borg finns det inte utrymme att sänka skatten för pensionärer inom överskådlig tid, men att så snart utrymme finns och det inte äventyrar statens finanser kan det bli aktuellt med en justering.

Fokus ekonomi

Socialdemokraterna har samtidigt lovat att ta bort gapet, och föreslår i sin budget för nästa år att en femtedel av gapet mellan pensionärer och löntagare sluts.

Enligt socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson är den skillnad i beskattning som har uppstått ett misslyckande.

– Jag menar, den här idén att det skulle skapas massa nya jobb genom att pensionärer skulle betala högre skatt än löntagarna, det var tokigt tänkt från början, säger Magdalena Andersson.

Men det är väl bra om man stimulerar folk att jobba istället för att gå i pension?

– Ja, men pension är uppskjuten lön och bör därför beskattas som lön, säger hon.

Pensionärers skatt har också sänkts

Striden handlar alltså om gapet mellan vad en löntagare och en pensionär betalar i skatt. Samtidigt understryker regeringen ofta att skatten för pensionärer också har sänkts under mandatperioden.

En pensionär med en pension på 15 000 kronor i månaden har fått en skattelättnad på en knapp tusenlapp, medan en löntagare med samma lön har fått en skattelättnad på drygt 1 300 kronor.

Pensionären har alltså fått ta del av större delen av det som har sänkt skatten för en löntagare. Gapet ligger i just detta fall på drygt trehundra kronor.

Mätningen

På uppdrag av SVT Nyheter ställde Sifo frågan ”Ska pension och lön beskattas lika?”

Ja, pension och lön bör beskattas lika    33 %

Nej, lön bör beskattas lägre än pension    5 %

Nej, pension bör beskattas lägre än lön  62 %

Sifo:s undersökning är en så kallad web-enkät. Den utfördes under perioden 30 april till 7 maj. 1.028 intervjuer genomfördes. Svarsfrekvensen var 44 %.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus ekonomi

Mer i ämnet