Ekonomen Thomas Piketty konstaterar i sin forskning att marknadsekonomin leder till ökade ekonomiska klyftor Foto: Emmanuelle Marchadour/TT

Kritiserad stjärnekonom får svenskt försvar

Uppdaterad
Publicerad

Den franska stjärnekonomen Thomas Piketty fick i helgen hård kritik för en rad felaktigheter i hans bok om förmögenhetsskillnader. Nu försvaras boken av två svenska forskare som också visar att förmögenhetsskillnaderna i Sverige troligen ökat betydligt mer än vad Piketty visar.

Den har hamnat på bästsäljarlistorna världen över, den diskuteras på tusentals bloggar och den har redan utnämnts till århundradets viktigaste bok.  Den franske, välklädde, ekonomiprofessorn Thomas Piketty har hyllats likt en rockstjärna. I boken Kapital i det 21 århundradet har han beskrivit hur inkomstskillnaderna och förmögenhetsskillnaderna ökat under 200 år.

– Jag anser att lärdomarna från 1900-talet när det gäller inkomstskillnader är väldigt viktiga, sade nyligen Thomas Piketty i en SVT-intervju i Vetenskapens Värld.

Många fel

Men i helgen visade tidningen Financial Times att Piketty gjort en rad statistikmisstag med bland annat slarviga jämförelser, antaganden och några rena inmatningsfel.

Enligt tidningen gör felen att man kan ifrågasätta slutsatsen om att förmögenhetsskillnaderna ökar. Sverige är ett av tre länder som Piketty använder i sin bok för att beskriva Europa.

Grundmaterialet kommer från forskarna Jesper Roine och Daniel Walderström. Enligt Jesper Roine är Pikettys fel inte så allvarliga att de påverkar slutsatserna.

– Man kan ifrågasätta om man ska göra som förmodligen Piketty gjort. Att han till exempel har tagit genomsnitt över årtionden. Helt enkelt för att göra serierna mer lättlästa. Men det är väldigt svårt att se att något de hittat skulle förändra den bild som visas i serierna, säger Jesper Roine vid Handelshögskolan.

Ökar troligen i Sverige

Enligt de svenska offentliga siffrorna är det tydligt att inkomstskillnaderna ökat senaste årtiondena. Men det är inte lika entydigt att förmögenhetsskillnaderna ökar. Men det kan bero på att många av de absolut rikaste svenskarna gömt sina förmögenheter utomlands.

– Mycket av de stora förmögenheterna är antingen inte noterade, det vill säga att det inte finns några marknadsvärden, och en del pengar finns utomlands, säger Jesper Roine.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.