De viktigste frågorna inom ekonomi enligt svenska folket.

Svenskarnas viktigaste frågor inom ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Skatter, arbete och sjukvården – det är svenskarnas viktigaste frågor inom ekonomi, visar en ny undersökning från Sifo.

Se visualiseringen av undersökningen

Undersökningen är en webbenkät som gått ut till slumpmässigt utvalda personer, och sammanlagt har 1028 personer svarat på någon del av enkäten. Av dem valde 1011 stycken att svara på vilken som är den viktigaste frågan inom området ekonomi. 44 procent av de som tillfrågades deltog i undersökningen.

Fokus ekonomi

Viktigaste frågan

De som valt att svara har i fritext skrivit vilken som är den viktigaste politiska frågan när det gäller ekonomin. SVT har sedan kodat svaren för att vi ska kunna redovisa dem. Fritextsvaren har taggats med till exempel ”Skatter” eller ”arbete”, beroende på vad som går att utläsa ur svaret.

Taggning av svar

Varje fritextsvar kan få tre olika taggar, beroende på hur många ämnen som skrivits. Till exempel så taggas svaret ”Vården och skatterna” med både ”Sjukvården” och ”Skatter”.

Det innebär att en person i undersökningen kan ha bidragit till mer än ett antal svar i redovisningen, som i exemplet ovan. Antalet svar vi redovisar är alltså inte antalet personer, utan antalet utav just den taggningen. För området ekonomi finns totalt 1213 taggade svar (från de 1011 personer som svarat på den här frågan).

För att se precis hur taggningen har gjorts kan du titta på hela undersökningen i tabbelformat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus ekonomi

Mer i ämnet