Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konferensen i tre punkter Foto: SVT/Jonas Ekströmer/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tung deltagarlista vid Sveriges konferens mot antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

På Sveriges initiativ möts politiska tungviktare, techjättar och civilsamhället i Malmö 13 oktober för att diskutera konkreta åtgärder framåt för att bekämpa antisemitism.

Totalt väntas 350 till 400 deltagare från 44 länder vara på plats vid Malmömässan. Bland de inbjudna stats- och regeringscheferna närvarar Albaniens premiärminister Edi Rama och Finlands president Sauli Niinistö på plats.

På länk kommer bland andra Israels president Isaac Herzog och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att delta och tala, medan Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s utrikesminister Antony Blinken har skickat förinspelade tal.

Målet med konferensen är att alla länder ska presentera konkreta åtgärder för hur de ska stävja antisemitism och rasism.

– Dessa kommer sedan att följas upp. Arbetet kommer att påbörjas 2022 då Sverige tar över ordförandeskapet i International Holocaust Remembrance Alliance, sa utbildningsminister Anna Ekström (S) inför konfernsen.

Både online och offline

Statsminister Stefan Löfven (S), som är värd för arrangemanget, har påpekat vikten av att Sverige tar ansvar för att bekämpa antisemitism och rasism, både online och offline. I Malmö kommer representanter för bland annat Tiktok, Facebook, Twitter och Google att vara på plats.

 ”Jag oroas över hur våldsbejakande extremistisk propaganda och rasism sprids på digitala plattformar. Vi behöver veta mer och ska därför kartlägga olika former av rasistiska uttryck och innehållet i de våldsbejakande extremistiska budskap som sprids i digitala medier, säger Löfven i ett uttalande på Instagram.

Fyra teman

För Malmöborna kommer det bli en vecka av avspärrningar och trafikpåverkan. Polisinsatsen under konferensen är omfattande och stora delar av Malmö kommer att vara avspärrat.

Forumet kommer att behandla fyra teman: Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier samt bekämpande av antisemitism och andra former av rasism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förintelsekonferensen i Malmö

Mer i ämnet