”Jag är hedrad och glad över förtroendet”, säger Malmström. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Malmström (FP) nomineras till EU-kommissionär

Uppdaterad
Publicerad

Cecilia Malmström (FP) nomineras för ytterligare en femårsperiod som EU-kommissionär, meddelar statsminister Fredrik Reinfeldt.

Beskedet om att Cecilia Malmström nomineras till svensk kommissionär presenterades vid regeringens sommarfika i dag.

– Det är glädjande att kunna nominera Cecilia, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– Jag är hedrad och glad över förtroendet att nomineras till kommissionär i fem år till, säger Cecilia Malmström.

Missa inte: SVT:s ”Rakt på” möter Cecilia Malmström

Malmströms portfölj inte klar

Det är ännu inte klart vilket ansvarsområde Cecilia Malmström kommer att få. Först efter EU-toppmötet den 30 augusti där utrikeschefen ska utses kan kommissionens tillträdande ordförande Jean-Claude Juncker presentera hur ansvarsportföljerna fördelar sig mellan medlemsländernas kommissionärer.

– Jag ser fram emot nästa spännande portfölj, säger Malmström, som inte vill spekulera i vilka ansvarsområden hon kommer att få.

– Det är flera stycken jag kan tänka mig, men jag vill inte spekulera om det offentligt ännu. Det kanske blir helt nya poster eller en annan organisation.

Halva EU-kommissionen nominerad

Drygt hälften av de kommande EU-kommissionärerna har nu nominerats, enligt europaportalen.se. Innan nomineringen av Malmström var endast en av de då 15 nominerade kommissionärerna en kvinna – Tjeckiens Vera Jourová.

EU-kommissionens tillträdande ordförande Jean-Claude Juncker har vädjat till medlemsländernas regeringar att nominera kvinnliga kandidater och lockat med höga poster inom kommissionen till de länder som nominerar en kvinna.

– Det vore en skam om det inte kunde bli i alla fall lika många kvinnor som i den nuvarande kommissionen, säger Malmström.

Cecilia Malmström var EU-parlamentariker för Folkpartiet mellan 1999 och 2006. Efter den borgerliga segern i riksdagsvalet 2006 fick hon posten som EU-minister.

Hon avgick som minister 2010 och blev då EU-kommissionär. Hon efterträdde då Margot Wallström.

Malmström var tidigare EU-minister i Alliansregeringen. När hon fick uppdraget som Sveriges EU-kommissionär efterträddes Malmström som minister av partikollegan Birgitta Ohlsson.

Hon har också en bakgrund inom den akademiska världen. Hon har forskat och undervisat i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I kommissionen är Malmström särskilt ansvarig för de politiskt heta asyl- och migrationsfrågorna.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet