Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han behöver all hjälp han kan få just nu” – SVT har träffat mamman till den 15-årige pojke som greps för en skottlossning i Gubbängen där ett tjugotal skott avlossades mot en lägenhetsdörr.

Mamman: Var rädd att han skulle dö eller döda någon annan

Publicerad

Den 15-årige pojken var på rymmen från ett HVB-hem när han greps av polisen – nu sitter han häktad, misstänkt för mordförsök.

Sedan 2019 har socialtjänsten tagit emot mer än 20 orosanmälningar som rör pojken.

– Han behöver ha all hjälp han kan få just nu, säger 15-åringens mamma till SVT Nyheter.

Se hela intervjun med 15-åringens mamma i klippet ovan.

Strax före midnatt den 28 december avlossades ett tjugotal skott mot en lägenhetsdörr i Gubbängen, där en äldre man låg och sov. Kort därpå grep polisen två pojkar i närheten av brottsplatsen, 14 och 15 år gamla. De var på rymmen från HVB-hem.

En vecka senare träffar vi 15-åringens mamma i hennes hem.

Hon berättar att hon varit rädd för att få ett samtal från polisen med beskedet att de ”har påträffat honom död eller att han dödat någon annan”.

– Jag önskar att han tar sitt straff och får den professionella hjälp som han erbjuds. Och att han är samarbetsvillig med alla insatser för att få det liv som han är värd, säger mamman.

Över 20 orosanmälningar

Efter att föräldrarna separerat har pojken mestadels bott hos sin pappa. Han var tolv år gammal när polisen för första gången gjorde en orosanmälan. Han misstänktes då för misshandel och uppges ha ett utagerande beteende i skolan, enligt handlingar som SVT tagit del av.

När han är 15 har över 20 anmälningar kommit in till socialtjänsten. Han har då testat positivt för både cannabis och kokain, och blivit misstänkt för flera allvarliga brott och har hög skolfrånvaro. Mamman anser att sonen borde ha omhändertagits ännu tidigare.

Socialtjänsten: ”Ett misslyckande”

En arbetsledare vid socialtjänsten i kommunen där 15-åringen bott med sin pappa uttalar sig inte specifikt om det aktuella fallet. Men hon beskriver det som ”tragiskt och ett misslyckande” när omhändertagna barn rymmer från HVB-hem och begår brott.

– Socialtjänsten har det yttersta ansvaret när vi omhändertar barn enligt LVU, säger hon.

– Det vi ser nu är att vi har alltför många unga som begår otroligt allvarliga brott. Det finns starka krafter i den kriminella världen som drar i de här unga och som vi inte rår på. Där har vi alla ett ansvar: polis, skola, socialtjänst, lagstiftare.

15-åringen sitter nu häktad misstänkt för mordförsök efter skotten mot lägenheten i Gubbängen. Han nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.