Den tidigare häktade mannen åtalas på onsdagen. Kammaråklagare är Hans-Jörgen Hanström intervjuades vid häktningstillfället i Stockholms tingsrätt. (Arkivbilder) Foto: Fredrik Persson/TT

Man åtalad för spionage i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En svensk-irakisk medborgare åtalas vid Stockholms tingsrätt för flyktingspionage. Mannen misstänks för att under tiden april 2015 till februari 2019 ha samlat in personlig information om oppositionella iranier för att sedan ha förmedlat uppgifterna till den iranska staten.

Mannen greps av Säpo och har suttit häktad sedan i februari i år. Det är iranier tillhörande folkgruppen ahwazier som han ska ha utsatt för informationsspridningen.

– Jag har åtalat mannen för att under täckmantel av att företräda en arabisk nättidning bland annat ha fotograferat och filmat ahwaziska konferensdeltagare och demonstrationsdeltagare i Belgien, Nederländerna och Sverige, säger kammaråklagaren Hans-Jörgen Hanström i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Förmedlat till underrättelsetjänsten

Enligt åklagaren ska en del av uppgifterna ha förmedlats till företrädare för iransk underrättelsetjänst via internet eller vid personliga sammanträffanden bland annat i Teheran.

– Dessutom påstås han ha infiltrerat ahwaziska nätforum på internet och därigenom kommit över oppositionella personers adresser och telefonnummer, säger Hanström.

Nekar till brott

Brottsrubriceringen lyder ”olovlig underrättelseverksamhet mot person” och räknas som ett grovt brott. Säpo skrev vid gripandet i februari i ett pressmeddelande att flyktingspionage är en metod att försöka hindra flyktingar från att uttrycka kritik mot regimen i det land de har flytt ifrån.

Den åtalade mannen nekar till brottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer