En man i 45-årsåldern häktas misstänkt för flyktingspioneri. Foto: Fredrik Persson/TT

Misstänkt flyktingspion häktas

Uppdaterad
Publicerad

Den 45-årige man som misstänkt för flyktingspionage häktas.

– Han häktas på sannolika skäl misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot person, säger rättens ordförande.

Den misstänkte flyktingspionen greps vid lunchtid i onsdags efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Han begärdes häktad på torsdagseftermiddagen.

Mannen, som är skriven i Stockholmsområdet, är svensk medborgare sedan 2016 och har tidigare haft irakiskt medborgarskap. Han häktas med restriktioner eftersom rätten bedömer att det finns risk att han avviker eller undanröjer bevis.

– Det enda jag kan säga är att han förnekar brott. Jag är belagd med yppandeförbud och det är ganska skönt i den här typen av ärenden så jag får inte säga mer, säger mannens advokat Hanna Lindblom.

Oklart vilket land

Spioneriet ska ha pågått mellan den 10 april och den 30 september förra året, enligt handlingar från Stockholms tingsrätt. Säpo vill i nuläget inte uppge vilket land som den misstänkte personen har spionerat för. Om personen har några diplomatiska kopplingar vill de heller inte svara på.

– Hela det här ärendet omfattas av en förundersökningssekretess vilket gör det svårt att lämna ut information, sa Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo till SVT i torsdags

Det misstänkta brottet utreds som grov olovlig underrättelseverksamhet mot person.

– Det innebär att man samlar in information om personer för en annan stats räkning, sa Gabriel Wernstedt i torsdags .

Säkerhetspolisen sköter förundersökningen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. I ett pressmeddelande som gick ut under fredagen skriver man att utredningen i ärendet fortsätter med förhör och genomgång av beslag.

Åklagaren ska senast den 15 mars 2019 väcka åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.