Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när mannen grips på Arlanda. Foto: Lisa Mattisson/Expressen/TT

Man kopplad till Foxtrotnätverket grips på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig man, som varit internationellt efterlyst, har gripits efter att ha hållit sig på flykt i Dubai – misstänkt i två fall av mord.

– Polisen grep honom på Arlanda, säger åklagare Hanna Cardell.

Det var i juli 2023 som 14-årige Mohamed, eller “Mommo” som han också kallas, och 14-årige Layth anmäldes försvunna från sina placeringar på HVB-hem respektive familjehem innan de senare hittades döda i skogspartier i Nynäshamn och Järfälla.

Pojkarna ska enligt utredningen ha utsatts för kraftigt våld.

Enligt uppgift till SVT ska de båda pojkarna ha fått uppdrag av ett kriminellt nätverk, när de inte genomförde uppdraget mördades de.

Misstänks för människorov och mord

Nu har en 31-årig man, som misstänks för mord i de båda fallen, gripits, vilket Expressen var först med att berätta. Han var tidigare häktad i sin utevaro sedan november då han hållit sig undan svenska myndigheter.

– Det är en glädjande nyhet att han ska stå inför rätta, säger 14-årige Layths pappa.

Den misstänkte överlämnade sig själv till polisen.

– Jag vet att han frivilligt har velat inställa sig i Sverige för att bemöta de brottsanklagelser som är riktade mot honom. Han menar ju att han är oskyldig, säger advokat Tobias Enochsson.

Enligt uppgift till SVT ska ett av skälen till överlämnandet vara att det blev för dyrt att vara på flykt. Sedan tidigare är flera personer häktade misstänkta för inblandning i dåden.

Kopplas till Foxtrot

Mannen bedöms ingå i en kriminell gruppering allierat med Rawa Majid, som varit en väsentlig del inom Foxtrotnätverket.

Han är också misstänkt för andra brott kopplade till våldsvågen under förra året. Det handlar bland annat om försök till mord, efter en skjutning mot en bostad i Jordbro i södra Stockholm, i september. Samt för anstiftan av försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och förberedelse till mord. Polisen misstänker även att 31-åringen har beställt en sprängning mot Bandidos lokal.

Han har även varit misstänkt för medhjälp till mord på Deltagym under våren 2022 men friades i tingsrätten.

I samma rättegång dömdes han dock till ett års fängelse för narkotikabrott. Den 12 juli skulle han ha inställt sig på Fosie-anstalten, men dök aldrig upp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter om fallet – den gängkriminelle mannen har nu gripits på Arlanda, han misstänks för mordet på två pojkar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.