Hanna Paradis, kommenderingschef, säger att det i det här fallet har varit ett bra samarbete mellan polisen, Åklagarmyndigheten, utländska polismyndigheter och Eurojust och Interpol. Foto: Jessica Gow/TT/Arkivbild

Polisen: Svensk gängkriminell gripen i Serbien

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man som enligt polisen är gängkriminell har gripits i Serbiens huvudstad Belgrad, misstänkt för bland annat omfattande droghandel. Gripandet beskrivs av polisen som viktigt och skedde efter internationellt polissamarbete.

– Det rör sig om grov organiserad brottslighet, säger kammaråklagare Johanna Kolga till SVT Nyheter.

Mannen misstänks bland annat ha organiserat omfattande narkotikahandel i Sverige – från Serbien och Montenegro.

– Det rör sig om grov organiserad brottslighet, omfattande narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, säger Johanna Kolga, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Till TT säger Johanna Kolga att mannen, som är i 30-40-årsåldern, greps den 19 oktober och nu sitter häktad i Serbien.

Dagen innan häktades han i Sverige i sin utevaro misstänkt för en rad grova narkotikabrott. Gripandet i Belgrad skedde efter en insats i samarbete mellan den svenska polisen och polis i Serbien och Montenegro samt Eurojust och Interpol. Viktiga bevis ska ha tagits i beslag när lägenheten som mannen använde i Belgrad genomsöktes. Det enligt serbiska polisen och Eurojust, som inte vill gå in på några detaljer om gripandet.

– Utredningen har pågått under en längre period. Men det blev en intensiv insats under oktober som ledde fram till gripandet, säger Johanna Kolga.

Särskild insats

Mannen är en av de personer som svensk polis har jobbat mot i den särskilda händelsen Frigg och som av polisen har varit högt prioriterad att gripa.

– Det är viktigt att visa att man som gängkriminell inte kan känna sig trygg någonstans, säger Hanna Paradis, kommenderingschef för den särskilda händelsen Frigg, i ett pressmeddelande.

Process för att få mannen utlämnad

Flera personer med koppling till mannen sitter redan häktade i Sverige och många är dömda för brotts som polisen menar kan knytas till honom. Svenska myndigheter försöker nu få honom utlämnad till Sverige. Processen är inledd och åklagare Johanna Kolga säger till TT att hon hoppas att utlämnandet ska kunna ske inom tre månader.

Tidigare i veckan greps fem svenska medborgare i Tunisien. Enligt SVT Nyheters uppgifter är flera av männen kopplade till Rawa Majid och nätverket Foxtrot. Misstanken mot dem är narkotikabrott.

Frigg

Chefen för nationella operativa avdelningen (NOA) tog beslut om att starta den nationella polisoperationen Frigg i mars i år.

Arbetet handlar bland annat om att komma åt kriminella som beställer grova brott som andra, ofta unga personer, genomför.

I den särskilda insatsen har arbetssättet anpassats efter vad polisen kallar en exceptionell situation och polisen samordnar sina resurser och informationsinflöden därefter. Arbetet sker på nationell, regional och internationell nivå.

Man arbetar även med att främja avhopp från kriminalitet, och motverka tillväxten till kriminella nätverk.

Källa: Polisen/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.