På fredagen uppgav Migrationsverket att man backar från beslutet att utvisa en man från Sverige till krigets Gaza. Foto: TT

Man skulle utvisas till Gaza – under brinnande krig

Publicerad

I oktober meddelade Migrationsverket att utvisningar till Gaza tillfälligt stoppas från att verkställas. Trots det fick en man ett utvisningsbeslut av myndigheten som sa att han skulle återvända till Gaza.

– Vid en första bedömning ser vi att vi har fattat ett felaktigt beslut, säger biträdande rättschef vid Migrationsverket Anna Lindblad till SVT Nyheter.

Det var den 10 oktober som Migrationsverket beslutade att införa ett så kallat verkställighetsstopp för Gazaremsan.

”Det är en våldsam händelseutveckling i Israel och Gaza och det går inte att bedöma hur konflikten kommer att utvecklas. Migrationsverket har därför i dag fattat beslut om att införa ett så kallat verkställighetstopp för Gazaremsan. Det vill säga att samtliga utvisningar tillfälligt stoppas från att verkställas”, skrev myndigheten på sin hemsida efter beslutet.

Trots detta fick en man ett utvisningsbeslut på torsdagen om att han skulle återvända till Gaza inom fyra veckor från det att beslutet fått laga kraft, uppger Sveriges Radio Ekot.

På fredagen uppgav Migrationsverket att man backar från beslutet, då man vid en första bedömning ser att beslutet är felaktigt.

– Det vi gör nu de närmaste dagarna är att titta på om vi kan ompröva det här beslutet, säger Anna Lindblad.

Hur det kommer sig att beslutet togs kan hon inte svara på i dagsläget.

– Vi får titta på det här beslutat som har fattats och se vad som hänt i ärendet och hur vi tar det vidare.

Kan det ha fattats andra liknande utvisningsbeslut till Gaza?

– Det kommer vi att titta på de närmaste dagarna, om det tagits andra liknande beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.