– Jag gjorde vad jag kunde för att överleva men att känna i många år att man inte duger och inte räcker till, det har påverkat hur jag är idag, säger Linnéa Schederin Elfström om den långa vårdnadstvisten som barn. Foto: SVT

Linnéa Elfström Schederins föräldrar tvistade i fem år om vårdnaden

Uppdaterad
Publicerad

Under fem års tid tvistade Linnéa Elfström Schederins föräldrar om vem som skulle ha vårdnaden om henne. Idag är hon 25, men vissa sår finns fortfarande kvar.

När Linnéa Elfström Schederin var åtta år separerade hennes föräldrar, efter det följde en känslofylld och utdragen vårdnadstvist. Hennes mamma ville ha ensam vårdnad något som hennes pappa inte gick med på.

– Mina föräldrar blev väldigt upptagna av den här kampen och de försökte hela tiden vända mig mot antingen mamma eller pappa, berättar Linnéa.

”Jag hade ingen makt”

Särskilt svårt upplevde hon att det var att inte kunna påverka.

– Det känns som att de åkte iväg på rättegångarna och jag fick höra berättelser från både mamma och pappa men det känns inte som att jag var invloverad.

Hur var det?

– Det var jättetufft. Jag hade ingen makt och det var det som var det mest fruktansvärda, berättar Linnéa Elfström Schederin.

Har satt sina spår

Efter fem år av tvistande fick Linnéas mamma ensam vårdnad. Idag är hon 25 men åren av osäkerhet har satt sina spår.

– Jag gjorde vad jag kunde för att överleva men att känna i många år att man inte duger och inte räcker till, det har påverkat hur jag är idag, säger hon.

Vill att föräldrarna ska få mer stöd

Om Linnéa hade fått önska något hade hon önskat att det funnits mer stöd för hennes föräldrar.

– Jag tror föräldrar behöver mycket mer hjälp för att motverka att barn hamnar i kläm och glöms bort. För de går ju också igenom en kris, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.