Så här såg ett av alla metoo-upprop som skakade om världen förra hösten ut. Just denna demonstration skedde i Seoul, Sydkorea. Foto: TT/Ahn Young-joon

Många besvikna på arbetsgivare och fackförbund efter metoo-uppropen

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbund och arbetsgivare har inte tagit det ansvar som många förväntade sig efter fjolårets metoo-upprop. Det visar en undersökning som Novus gjort för SVT. Men flera arbetsgivare och fackförbund håller inte med.

Det har nu gått ett år sedan #metoo briserade på internet och efterföljande upprop startade. Enligt en undersökning som Novus gjort för SVT finns det en stor besvikelse bland många som hoppats på att arbetsgivare och fackförbund skulle ha gjort betydligt mer för att få till en förändring.

I fjol svarade 59 procent att de tror att arbetsgivarna kommer att ta metoo-frågan på större allvar och ta mer ansvar – men av dem som idag anser att metoo lett till en förändring tycker enbart 44 procent att arbetsgivarna faktiskt gjort det.

Ett år efter #metoo

Arbetsgivare håller inte med

Flera arbetsgivare som SVT Nyheter varit i kontakt med tycker dock att de har tagit ett större ansvar – däribland ICA.

– Vi har jobbat med den här typen av frågor väldigt länge på ICA och tagit det på allvar. I och med metoo så har vi dels fått en påminnelse om att man aldrig kan sluta att jobba med frågan, men det har också gett oss anledning att göra en extra informationsinsats, säger Petra Albaschus, HR-direktör ICA gruppen.

Ökat ansvar förväntades

Inte heller fackliga organisationer har tagit det ansvar som många förväntade sig. Enbart 27 procent, av de som tycker att uppropen har lett till en förändring, anser att fackliga organisationer tar frågan på större allvar och tar mer ansvar idag. En klar minskning från i fjol då 44 procent trodde att facken skulle ta frågan på större allvar och ta mer ansvar.

Flera fackförbund som SVT varit i kontakt med anser dock att de tagit ett större ansvar – däribland den fackliga centraorganisationen TCO.

– Jag har sett att det har hänt väldigt mycket i våra fackförbund och mycket av utbildningar har ju varit centralt, säger Eva Nordmark ordförande TCO.

Men varför tror du att många anser att fackförbund inte har tagit ett tillräckligt ansvar?

– Jag skulle vilja säga att startskottet för metoo gick för ett år sedan och vi har bara börjat den rörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ett år efter #metoo

Mer i ämnet