Partiledaren Stefan Jacobsson mellan sköldar i Svenskarnas Partis demonstrationståg i Jönköping första maj. Foto: TT

Många dömda på SVP:s listor

Uppdaterad
Publicerad

Nazistiska Svenskarnas parti ställer upp i val till riksdag, sex landsting och 35 kommunfullmäktige i höst. Av de 50 kandidater på listorna är en tredjedel, 16 personer, dömda för brott, visar Ekots granskning.

Fyra har dömts för hets mot folkgrupp och en femte ställs inför rätta för det brottet i sommar. Men partiledaren Stefan Jacobsson tycker inte att det är ett hinder för att kandidera.

– Jag tycker att hela lagen om hets mot folkgrupp är en inskränkning av yttrandefriheten. Det är inte en lag som jag ställer mig bakom utan snarare är det en lag som jag skulle se ska avskaffas, säger han.

Personer inom partiet som är intressanta för Säpo

Det finns personer i Svenskarnas parti som är intressanta för Säkerhetspolisen (Säpo) enligt dess chefsanalytiker Ahn-Za Hagström.

– De vill ju framstå som ett seriöst partipolitiskt alternativ i kommunval och i riksdagsval också. Men vi bedömer att det finns tillräckligt många individer inom Svenskarnas parti som fortfarande förespråkar och använder brott för att nå sina politiska mål, säger hon till Ekot.

Enligt forskaren Helene Lööw är det första gången sedan 1940-talet som ett nazistiskt parti har ställt upp på så många orter i Sverige.

Stockholmskommuner där SVP kandiderar

Norrtälje

Nykvarn

Stockholm

Huddinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.