Bild från ”Konsten att städa – med Marie Kondo ”

Psykologen om japanska städtrenden: Många borde städa mindre

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som inspireras av den japanska städgurun Marie Kondo. Men psykologen Lina Bodestad menar att det finns anledning att problematisera trenden.

– Har man tid att göra det, har man råd att göra det, har man den psykiska kapaciteten att göra det så är man en ganska privilegierad person, säger hon.

För några år sedan kom hennes bok och nu finns tv-serien ”Konsten att städa – med Marie Kondo ”. I serien hjälper Marie människor att rensa ut och få ordning på sina hem.

Bland annat handlar det om att man ska samla ihop alla sina saker, hålla upp varje sak och känna om man blir glad av den. Den japanska städtrenden har blivit populär även i Sverige.

Psykologen Lina Bodestad menar att många snarare borde städa mindre än vad de gör.

– Det finns en norm om att vi ska konsumera mycket, samtidigt som det finns en norm att vi ska ha en väldigt strukturerad och fin ordning på de här sakerna. Det är helt okej om man inte orkar det. Att man inte har tid eller råd att göra sig av med saker, säger hon i Morgonstudion.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.