Prinsessan Estelle, hennes föräldrar och blivande fadder Carl Philip. Foto: Scanpix.

Många kungligheter på plats vid dopet

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 12 på tisdagen döps Prinsessan Estelle i Slottskyrkan i närvaro av omkring 400 gäster.

Hela kungafamiljen kommer, naturligtvis, att närvara, liksom Prins Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist och prinsessan Madeleines pojkvän Chris O'Neill. Dopet blir det första officiella sammanhang där prins Carl Philips och prinsessan Madeleines respektive deltar.

En lång rad kungligheter och statsöverhuvuden kommer att deltaga, liksom statsminister Fredrik Reinfeldt som kommer hem från G8-mötet i Chicago. Även hans företrädare Göran Persson finns på gästlistan, liksom större delen av regeringen.

Estelles dop

Prinsessan Estelle kommer att få fem faddrar enligt Aftonbladet: prins Carl Philip, kronprinsessan Mary, Anna Westling Söderblom, kronprins Haakon och prins Willem-Alexander.

SVT sänder direkt

SVT sänder ceremonin med början 10.45 med ett inför-program.

11.40 inleds direktsändningen inför dopet från en studio i närheten av Slottskyrkan.

12.00 börjar ceremonin.

13.15-14.30 ger kungaparet en mottagning i Bernadottevåningen på Kungliga slottet.

Björnskinnsmössor och gevär

Hedersvakten vid dopet kommer ur Livgardets livbataljon. 75 grenadjärer iförda livgardets paraduniform m/1886 (gamla Svea Livgardets uniform) med björnskinnsmössa och beväpnade med gevär.

Dopet förrättas av ärkebiskop Anders Wejryd, som assisteras av överhovpredikant, biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark samt domprost i Stockholm, Åke Bonnier.

Liksom vid andra kungliga dop kommer dopfunten som Karl XI beställde i slutet av 1600-talet och som användes för första gången när Gustaf III döptes 1746 att användas även denna gång. Dopfunten av silver väger 50 kilo.

Salut

Efter dopet avges salut från Skeppsholmen om 21 skott. När Estelle föddes sköts salut i två omgångar eftersom hon var den förstfödda till en tronföljare.

Efter dopet ger blir det en mottagning i Bernadottevåningen.

Victoria och Daniel önskar att de som vill ge en dopgåva i stället skänker ett bidrag till kronprinsessparets bröllopsstiftelse, som ska ”främja god hälsa och motverka utanförskap bland barn och ungdomar i Sverige”, skriver hovet på sin hemsida.

Dopgåvor

Trots det är det redan flera som berättat om sina dopgåvor.

-Norrbottens landshövding överlämnar en gemensam dopgåva från Sveriges landshövdingar. Gåvan är en blå dopskål i Östgötaglas med namnet Estelle graverat på sockeln. Mönstret på dopskålen föreställer blåklintsblommor, och den är formgiven av Margareta Hennix och tillverkad av Reijmyre glasbruk i Östergötland. Valet av dopgåva hänger samman med att prinsessan Estelle är hertiginna av Östergötland.

-Dalarnas dopgåva är en stor handmålad dalahäst med prinsessan Estelles namn och signerad ”Från Dalafolket”. Den överlämnas av landshövding Maria Norrfalk.

-Linköpings domkyrka ger ett nytillverkat  halssmycke i silver. Formen, en silverstjärna med en sötvattenspärla, är inspirerad av små silverbeslag på ett Vadstenaarbete från 1515.

-Gotlandsfårföreningen skänker ett lammskinn

-Republikanska föreningen avslöjade på dopdagen sin gåva till prinsessan Estelle – bilderboken Alla barns rätt, en bilderbok om barnkonventionen, av Pernilla Stalfelt. I den står bland annat att läsa att ”alla barn har rätt att tro på vad de vill”. Föreningen räknar med att det 2024 kommer att finnas en majoritet i Sverige för att avskaffa monarkin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estelles dop

Mer i ämnet