Anna Kinberg Batra Foto: TT

”Många likheter med Reinfeldt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Anna Kinberg Batra, 44 år, som tar över rodret i Moderaterna. Beslutet var väntat, och nu är det alltså hon som ska styra Alliansen i opposition och utmana om makten vid nyvalet den 22 mars.

Frågan är hur stor skillnaden blir för Moderaterna. Inte så stor till en början i alla fall, tror statsvetaren Jenny Madestam.

Hon tycker att Moderaternas nya partiledare på många sätt påminner om sin föregångare.

Moderaterna väljer ny partiledare

– Största skillnaden är väl att de har olika kön, säger hon.

Politiskt är det ingen stor skillnad, det blir en fortsättning på Nya Moderaterna. Ledarmässigt är det också stora likheter. Liksom Fredrik Reinfeldt ger hon, enligt statsvetaren, intryck av att vara sval, rationell och fundersam, inte en person som tar till de stora orden.

Samtidigt vittnar många i partiet om att hon har humor och är social bakom kulisserna, men liksom sin föregångare tar på sig en lite tråkigare roll i offentliga sammanhang.

”Kommer väl förberedd”

Det finns också många likheter i hur de jobbat innan partiledarskapet. Anna Kinberg Batra har verkat i den moderata riksdagsgruppen och haft en viktig roll under de senaste åren. Där har hon enligt Jenny Madestam också tränats i ledarskap och förhandlingar, liksom Fredrik Reinfeldt gjorde under sin tid som oppositionsledare innan valet 2006.

– Hon har tränas i ledarskap och förhandlingar, det politiska hantverket i riksdagen. Hon kommer verkligen väl förberedd.

Politiskt väntas Anna Kinberg Batra fortsätta på den inslagna, liberala vägen. Än har hon inte stuckit ut hakan i någon speciell fråga utan snarare varit en förhandlare som kan få ihop andras ståndpunkter. Men det kan bli hårda duster, inte minst när det gäller migration och integration.

”Ingen stor förändring”

Fredrik Reinfeldts linje med öppna hjärtan och liberal syn på asyl och invandring delas inte av alla i partiet. Dessutom kan man nog vänta sig att de ”gamla Moderaterna” nu andas morgonluft.

– Jag tvivlar på att vi får se en sådan ombyggning av partiet som när Fredrik Reinfeldt tog över, det tror jag inte att partiet skulle orka med. Det var en jobbig process förra gången, och många i partiet höll inte alls med. Jag tror inte man skulle orka det en gång till, inte nu, säger Jenny Madestam.

– Hon kommer definitivt inte att driva partiet i konservativ riktning, men det kan bli konflikter främst inom invandringspolitik och migration.

Vilken blir hennes svåraste uppgift nu?

– Det blir nog att få ett helhjärtat stöd i hela partiet, att få med alla. Hon måste föra en öppen dialog inom partiet och diskutera hur man ska komma vidare.

Den diskussionen måste inte minst föras med de moderata kommunalråden. Kommunpolitikerna sitter närmare den konkreta situation som uppstår med flyktingmottagandet, och kan därför enligt Jenny Madestam vara mer benägna att vilja diskutera kostnader och problem.

Där finns det en risk i flera partier för en spricka mellan kommunpolitikerna och en partiledning på riksnivå som inte alls vill ta i frågan.

Så vad innebär det för samarbetet i Alliansen då?

– Allianssamarbetet kommer att rulla på lika väl med Anna Kinberg Batra som den självklara ledaren, säger Jenny Madestam.

”Yttre strider”

Med Anna Kinberg Batra väntas Moderaterna få en smygande övergång, utan hårda yttre strider, och på det sättet tycker Jenny Madestam att Moderaterna klarat situationen bättre än Socialdemokraterna efter Göran Perssons avgång.

– Det är lyckat eftersom man haft flera möjliga efterträdare. Även om han gillade Anna Kinberg Batra mest.

Tanken inom Moderaterna var att låta Anna Kinberg Batra komma in och långsamt vänja sig i sin nya roll under tiden fram till valet 2018. Nu har hon kastats rakt in i hetluften. Efter den 22 mars får vi se om den hetluften för henne till toppen.

FAKTA: ANNA KINBERG BATRA

  • Anna Kinberg Batra är född 1970 i Stockholmsförorten Skärholmen, uppvuxen i Djursholm och bor nu i Nacka. Hon är gift med komikern David Batra.
  • Hon är civilekonom utbildad på Handelshögskolan i Stockholm. Hon har bland annat drivit eget företag i kommunikationsbranschen och varit informationschef på Stockholms handelskammare.
  • Hon var riksdagsledamot 2001-2002. Efter valet 2006 blev hon åter riksdagsledamot och är sedan 2010 gruppledare för Moderaterna i riksdagen. Dessutom är hon partiets ekonomisk-politiska talesperson.
  • Anna Kinberg Batra talar nederländska efter att ha bott i landet under barndomen. Hon har även läst nederländska på universitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderaterna väljer ny partiledare

Mer i ämnet