Paula Bieler (SD), tv och Johan Forssell (M), th. Foto: TT

Flera partier fortsatt kritiska till gymnasielag

Publicerad

Den nya gymnasielagen som trädde i kraft den 1 juli 2018 får grönt ljus. Men flera partier är fortsatt kritiska däribland Sverigedemokraterna som vill riva upp lagen.

– Gymnasieutbildningar är inte en plats för vuxna som missbrukar vårt regelverk, säger Paula Bieler (SD).

Under tisdagen kom Migrationsöverdomstolen med beskedet att den så kallade gymnasielagen får tillämpas. Lagen innebär en ny möjlighet för tusentals ensamkommande att få uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

Men lagen som trädde i kraft den 1 juli 2018 är starkt omdiskuterad och trots att lagen nu fått grönt ljus från högsta instans är flera partier fortsatt kritiska.

gymnasielagen

– Det är klart beklagligt att Migrationsöverdomstolen landat i den här slutsatsen. Det är i grund och botten en dålig lag inte bara av tekniska anledningar utan det finns stora brister i hela beredningsgången, säger Paula Bieler, Sverigedemokraternas talesperson för migrationsfrågor.

Enligt Paula Bieler kommer Sverigedemokraterna nu jobba för att riva upp lagen.

– Vi ska minimera antalet som godkänns genom att riva upp lagstiftningen. Gymnasieutbildningar är inte en plats för vuxna som missbrukar vårt regelverk, säger hon.

Moderaternas kritik kvarstår

Även Moderaternas talesperson för migrationsfrågor, Johan Forssell, är kritisk.

– Vår kritik kvarstår. Lagen borde aldrig ha kommit till, säger han.

Att riva upp lagen ser dock inte Johan Forssell som ett alternativ.

– När domstolar dömer får man rätta sig efter det. Mer viktigt är att man ser till så att kraven nu följs och att de som nu får uppehållstillstånd för gymnasiestudier faktiskt börjar jobba direkt efter så det inte blir någon allmän amnesti, sägen han.

Liberalerna som även de varit kritiska till gymnasielagen skriver till SVT Nyheter:

”Nu har domstolen godkänt lagen och då gäller den. Det är dock tydligt att vi måste få till stånd ett långsiktigt hållbart migrationssystem.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gymnasielagen

Mer i ämnet