Ikea-grundaren Ingvar Kamprad vid invigningen av Sveriges nordligaste Ikeavaruhus i Haparanda i november 2006. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Många reaktioner på Ingvar Kamprads bortgång: ”En gigant av historiska mått!”

Uppdaterad
Publicerad

Ikeas-grundare Ingvar Kamprad har gått bort, 91 år gammal. Det meddelar företaget på söndagsförmiddagen och säger att han ”i stillhet somnat in i sitt hem i Småland”.

Reaktionerna på hans bortgång har inte låtit vänta på sig.

”Ingvar kommer att vara mycket saknad och varmt ihågkommen av sin familj och av Ikea-medarbetare över hela världen”, skriver företaget på Twitter och Facebook.

En uppfattning fler tycks dela. Kort efter beskedet svämmade sociala medier över av uppgiften om att den folkkäre och framgångsrika företagaren och möbelkungen gått bort. Tillsammans med kondoleanser i överflöd.

Ingvar Kamprad 1926-2018

”En gigant av historiska mått!”, skriver en person på SVT Nyheters Facebooksida.

”Vila i Frid Ingvar. Du gjorde att många kunde ha råd att köpa något nytt ibland.”

”En man som gjort mycket gott för Sverige.”

”Min personliga åsikt är att det är landsorgs läge med tanke på vad Han gjort för Sverige. Sen får ni övriga tycka vad ni vill..”

”Det var trevligt å träffas, se till o möblera himlen nu tills vi andra kommer. Hej då.”

”En legend har gått bort och en förebild för industrialism och företagandet. Vila i frid. Hoppas han hedras med en staty på något hedervärt ställe”, skriver en annan person på Twitter.

Även statsminister Stefan Löfven har hunnit kommentera Ingvar Kamprads bortgång.

”Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal. Han var också en inspiratör med stort engagemang så väl internationellt som för svensk landsbygd”, säger Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingvar Kamprad 1926-2018

Mer i ämnet