Facebookappen på en skärm Foto: Kallestad, Gorm / TT

Många sajter ger uppgifter om dig till Facebook – snart vet du vilka, och om vad

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt verktyg ska ge dig större kontroll över vilken data om dig andra sajter delar med Facebook, enligt sociala mediebjässen. Nu lanseras det på prov i flera länder, men Sverige får vänta.

Har du någonsin loggat in på en sajt eller app med hjälp av ditt Facebook-konto, snarare än användarnamn och lösenord? Känns det som om annonser från andra delar av nätet ”förföljer” dig i ditt flöde?

Om svaret är ja, minns du vilka, och har du någonsin undrat vad som händer med dina uppgifter?

Åtminstone en del av svaret kan Facebook-användare komma att få, när den sociala mediejätten nu introducerar nya funktioner under benämningen ”Off-Facebook Activity”.

Facebook: Ska ge större transparens

”Off-Facebook Activity ger dig en sammanfattning av appar och sajter som skickar information om dina aktiviteter, och låter dig rensa den här informationen från ditt konto om du vill”, skriver de högt uppsatta Facebook-cheferna Erin Egan och David Baser i ett uttalande.

Den här bilden har Facebook släppt, som ska visa hur de nya verktygen ser ut. Foto: Facebooks presstjänst

Funktionen som låter användare rensa sin historik var något Facebook utlovade redan i fjol, när den politiska pressen växte i kölvattnet av Cambridge Analytica-skandalen.

För att möta de internationella kraven på större transparens har Facebook också lanserat tjänster som ger viss information om varför ett visst inlägg syns i ens flöde, och om annonser.

Sverige får vänta

Men trots att den nya funktionen heter ”rensa historik” (”clear history”) så kommer användare inte att kunna radera data från Facebooks servrar, skriver The Guardian.

I stället handlar de snarare om att kunna åtminstone delvis ”frikoppla” information från den enskilda användarens konto.

Med det sagt så är det första gången användare får en inblick i hur Facebooks spårfunktioner följer dem på det bredare nätet.

Det nya verktyget introduceras till att börja med för användare i Irland, Spanien och Sydkorea, men ska släppas globalt ”under de kommande månaderna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.