Foto: TT

SVT:s vd Hanna Stjärne: ”Viktigt med olika erfarenheter”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på personer med utländsk bakgrund i styrelserna för Sveriges tio största börsbolag, visar en ny SVT-granskning. Samtidigt är den etniska mångfalden i SVT:s styrelse och företagsledning ingenting att skryta med.

I SVT:s styrelse och företagsledning är det bara några få av 25 personers namn som vittnar om utländsk bakgrund. Detta trots att SVT:s mångfaldspolicy tydligt deklarerar att ”mångfald ska främjas”.

– Men det är inte så enkelt, man kan inte bara utgå från ett namn och hur en person ser ut. Mångfald sitter i kompetens och hur människor själv identifierar sig och sin bakgrund. När det handlar om jämställdhet är det enkelt. Man räknar bara antalet kvinnor och män. Med mångfald är det annorlunda, säger Heléne Sahlin, HR-direktör på SVT.

Heléne Sahlin säger att det är svårt att svara specifikt på om mångfalden i SVT:s styrelse och företagsledning är dålig.

– Vi vill genom framtida rekryteringar bredda kompetensen om mångfald. Men en helt vit svensk person kan ha stor erfarenhet av mångfald, och exempelvis bott utomlands och ha stor erfarenhet av andra kulturer. Det är mycket komplext. En annan viktig fråga är hur mycket en arbetsgivare ska veta – det handlar också om integritet.

Lägre än genomsnittet

I december i fjol gjorde SVT tillsammans med SCB en mångfaldsmätning som visade att en av fem medarbetare inom företaget har utländsk bakgrund, vilket är lägre än genomsnittet hos andra undersökta svenska företag.

SVT:s nytillträdda vd Hanna Stjärne menar att mångfaldsarbetet är något man måste jobba med långsiktigt.

– Det är viktigt med många olika erfarenheter och det gäller medarbetare, chefer, men också i ledningsfunktioner. Vi bör titta långsiktigt på det här när vi rekryterar och det är viktigt att jobba med helheten. Både framför och bakom kameran.

Hanna Stjärne vill inte specifikt svara på om mångfalden i SVT:s styrelse och företagsledning är tillräcklig eller inte.  

– Jag väljer inte styrelsen, så den frågan måste du ställa till dem som utser den.

Fakta: SVT:s styrelse och företagsledning

SVT:s ägare, Förvaltningsstiftelsen, utser SVT:s styrelse, som i sin tur utser företagsledningen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.