Fredrick Federley och Annie Lööf. Foto: SVT

Månggifte stryks – men Federley tar strid

Uppdaterad
Publicerad

En i stort sett enig partistyrelse har kommit överens om hur Centerpartiets nya idéprogram ska se ut. Det presenteras nästa vecka, men redan nu uppger partiledaren Annie Lööf att två omstridda förslag strukits.

Till SVT:s team på plats vid riksdagen där Centerpartiets partistyrelse satt i möte om idéprogrammet i dag säger Annie Lööf att partistyrelsen haft ”bra diskussioner” och att en i stort sett enig partistyrelse står bakom det nya förslaget, som först ska skickas ut till medlemmarna och i nästa vecka presenteras när de slutliga formuleringarna är klara.

Två av de mer kontroversiella delarna i det mycket omdebatterade tidigare förslaget är borta. Det blir ingen skrivning om att månggifte ska vara tillåtet.

Inte heller något förslag om förändrad arvsrätt, som hade inneburit möjligheten att låta vem som helst ärva alla ens tillgångar.

–Nej, månggifte finns inte kvar, inte heller slopad arvsrätt. Men helheten i förslaget kommer jag att presentera under nästa vecka, efter det att vi presenterat det för våra medlemmar, säger Annie Lööf till SVT Nyheter efter mötet.

Enligt dn.se har även förslaget om att slopa skolplikten strukits.

Federley reserverar sig

Annie Lööf har tidigare sagt att hon motsatte sig dessa två kontroversiella idéer och nu har hon alltså partistyrelsen bakom sig.

Men inte alla. Fredrick Federley, som tillhör den mycket liberala falangen i partiet, sade i dag med ett leende på läpparna att han kommer att skriva en reservation.

På vilken punkt reserverar du dig?

–Det kommer jag inte säga förrän alla har sett alla skrivningar. Vi måste ha helgen på oss att jobba. Nästa vecka någon gång, när det är klart, ska det presenteras, säger han till SVT Nyheter innan han försvinner bort i riksdagskorridorerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet