Margareta Winberg. Foto: TT

Margareta Winberg om hoten: Fick död grävling med posten

Uppdaterad
Publicerad
En fjärdedel av landets politiker har någon gång blivit hotade eller trakasserade, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. En som inte givit vika för hoten är före detta ministern Margareta Winberg, trots att hon en gång fick en död grävling sänd till sig.

Brå-rapporten visar att de är realtivt vanligt att politiker överväger att lämna sina uppdrag på grund av hot och att trakasserierna får konsekvenser även för många som väljer att fortsätta.

En tredjedel av politikerna uppger även att undviker vissa frågor som en följd av hoten.

– Man förhåller sig passiv, undviker att uttala sig i en specifik fråga eller tvekar inför ett beslut. Det är relativt vanligt att man överväger att lämna sitt uppdrag. En större andel kvinnor än män uppger att utsatthet eller oro för att utsättas får konsekvenser, säger Anna Frenzel, utredare på Brå.

Hot efter jaktförbud

En politiker som har verkat i flera decennier och som har fått otaliga hot är före detta ministern Margareta Winberg, som nu är regionfullmäktiges ordförande i Jämtland.

i en intervju med SVT Jämtland berättar hon att hon blivit dödshotad flera gånger. Som jordbruksminister beslutade hon om inskränkningar i jakten på morkullehanar. Hon fick då en död grävling med posten.

– Otvetydigt är det så att hatet har blivit större mot offentliga personer, inte minst mot kvinnor. Det tar ju sig uttryck till exempel på sociala medier.

Brå-rapporten visar också att politiker som är aktiva på nätet och i sociala medier blir betydligt mer utsatta än icke-aktiva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hot mot politiker

Mer i ämnet