Säkerhetschefen Malin Ekblad och trygghetsutvecklaren Peter Strandell har undersökt hur utsatta politiker i Trelleborg, Skurup och Vellinge är för hot och våld. Foto: Fanny Palm

Politiker i Skurup, Trelleborg och Vellinge är rädda för vissa frågor

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal politiker i kommunerna påverkas så mycket av hot och trakasserier att de undvikit att engagera sig i vissa frågor. Flera av dem har också funderat på att lämna politiken visar en undersökning som kommunernas säkerhetsansvariga gjort.

För ett år sen lämnade kommunstyrelsens ordförande i Skurup, Pierre Esbjörnsson (S),  sin post efter att någon hade satt eld på hans bil och målat nazistiska symboler på hans husfasad medan han och hans barn låg och sov.

För att få reda på hur utsatta politikerna i Skurup, Trelleborg och Vellinge är för hot och våld har de säkerhetsansvariga gjort en enkätundersökning. Ungefär hälften av politikerna, 228 personer, har svarat på frågorna.

Hot mot politiker

TV: Se hela inslaget på SVT Play

– Tittar vi på våld, skadegörelse och stöld så har en procent av de svarande i Vellinge utsatts medan de i Trelleborg och Skurup ligger på runt tio procent. Tittar vi på hot och trakasserier så ligger det på mellan 14 och 22 procent, säger säkerhetschefen Malin Ekblad.

Siffrorna för hela Sverige ser ännu värre ut, en tredjedel av de som utsätts berättar om självcensur.

Av alla förtroendevalda uppger nästan var fjärde att de har påverkats i sitt uppdrag på grund av hot, trakasserier och våld, visar siffror från Brå.

– Det kan till exempel handla om att man förhåller sig passiv i en fråga istället för att engagera eller uttala sig. Även oro för att utsättas kan leda till att man ändrar ståndpunkt i en fråga. Däremot är det mindre vanligt att den förtroendevalda helt slutar med politiken, säger Anna Frenzel, utredare på Brå.

Vill förhindra att politiker slutar

Flera av politikerna har svarat att de undviker att engagera sig i vissa frågor och att de funderat på att hoppa av sina politiska uppdrag.

– I Skurup så har ju en politiker lämnat sitt uppdrag och det är en utveckling som vi absolut inte vill se. Det är den vi försöker förhindra genom att göra den här kartläggningen och se hur det ser ut och kunna vidta åtgärder för att de inte ska lämna sina uppdrag, säger Malin Ekblad.

Förbereds inför valåret

Nu ska politikerna i kommunerna få information om resultatet, eventuell utbildning i hot och våld samt tips inför valåret.

– Sen ska vi följa upp enkäten och göra en till om ett eller två år och för att kunna se om det vi har gjort har fått någon effekt och om klimatet har hårdnat eller mjuknat när det gäller de förtroendevaldas utsatthet, säger Malin Ekblad.

LÄS MER: Skurups kommunalråd slutar efter brandattentatet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet