Margit fick plats på äldreboende efter SVT:s granskning

Äldres rätt till omsorg regleras i socialtjänstlagen, men likheten inför lagen ifrågasätts nu när Margit Rundblad, 94, fick sitt länge efterlängtade äldreboende samma dag som hennes barnbarn gick till media och berättade om sin mormors situation.

Glädjen står högt i tak i Margit Rundblads lilla etta i en Stockholmsförort. Tillsammans med sin dotter Britt-Marie Bergman och barnbarnet Joakim Bergman firar man med findoppa. Brevet som bekräftar att Margit nu har rätt till boende på servicehus är nysprättat och Margit har svårt att ta in hur hennes situation nu har förändrats.

– Tidigare tänkte jag att jag skulle sitta här och stirra in i väggen tills jag dör. Men nu tänker jag tvärt om. Nu kan jag fortsätta att leva, säger Margit Rundblad.

Medieexponering gav resultat

Joakim Bergman blev mycket upprörd när hans mormor skulle vårdas i hemmet efter sin fallolycka. Kommunen ställde upp med hemtjänst fem gånger om dagen och ett nattbesök, men Joakim ansåg ändå att hans mormor, som är nästan blind och döv, skulle fara illa i sin ensamhet. Han skrev insändare i rikspressen.

– Det var många saker som spelade in. En sak är att SVT har haft en serie om äldrevården och det växer upp en opinion. Bedrövligt att det ska behövas medial uppmärksamhet för att människor ska få sin rätt till ett värdigt äldreboende, säger Joakim Bergman.

”Tror inte det är sant”

Samma dag som det glädjande beskedet kom besöker Margit och dottern Britt-Marie det tilltänkta boendet, Enskede Nya servicehus. Margit kikar in i matsalen.

– Titta vad trevligt. Där ska jag sitta och äta. Vad underbart att vi har kommit så här långt!

Margit Rundblad tittar på två lägenheter och fastnar för en etta på tredje våningen.

– Jag tror inte det här är sant. Köket är ju toppen. Tänk att jag ska flytta in här och bara kunna ta hissen ner och äta i matsalen. Nu lever jag upp och nu gör det inget om jag skulle leva till jag blir 127 år.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet