SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Mohlin SVT

Margit Silberstein: Endast Lööf för vidare Reinfeldts arv

Uppdaterad
Publicerad

ANALYS · Arvet efter Fredrik Reinfeldts berömda öppna era hjärtan-politik är ett hjärta som bultar med full kraft först när de asylsökande gjort sig förtjänt av det. Det ser nu ut som att Fredrik Reinfeldts roll som portalfigur för en generös flyktingpolitik inte övertas av Anna Kinberg Batra, utan av Annie Lööf. Centern är det enda allliansparti, som håller fast vid att asylsökande ska kunna få permanenta uppehållstillstånd från början.

Nu har alla allianspartier tagit i den glödheta frågan om migration. Alla betonar att människor som flyr för att befria sig från förtryck och förföljelse i sina hemländer ska ha rätt till skydd i Sverige om de behöver det. Men Moderaterna skrapar nu bort det signum som Fredrik Reinfeldt präntade in i partikroppen om synen på asylsökande.

I stället lägger de fram en politik som stramar åt den gamla. Anna Kinberg Batra kallar tillfälliga uppehållstillstånd för integration och arbetslinjen. Fredrik Reinfeldt sa på sin tid tvärtom; att tillfälliga uppehållstillstånd kan utgöra hinder för integration.

Ska få de flyende att tänka om

Till skillnad från Göran Hägglund vill Anna Kinberg Batra inte säga att syftet med tillfälliga uppehållstillstånd är att färre sylsökande ska ta sig till Sverige. Hägglund tillstod det efter några om och men efter att Kristdemokraterna presenterat sin integrations- och migrationspolitik. Och Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, kan hålla en lång föreläsning om hur signalsystemet inom EU fungerar.

Länder, och de är många, som vill styra bort asylökande från sina gränser sänder ut signaler som ska få de flyende att tänka om. Ett skäl till att så många vill till Sverige i dag är att vi är ett av få länder som ger, framförallt asylsökande från Syrien, permanenta uppehållstillstånd.

Lättare skicka hem papperslösa

I sitt nya program för migrations- och integrationspolitik betonar Moderaterna också att de som fått ett avvisningsbeslut verkligen ska resa tillbaka till hemlandet. I dag stannar många kvar och lever som papperslösa som det brukar heta.

Om polisen ska få utökade resurser och befogenheter för att hitta de som ska avvisas kunde Anna Kinberg Batra inte svara på. Polisens så kallade inre kontroll har länge varit en kontroversiell fråga, där debatten var kokhet för ett par år sedan, när det så kallade Reva-projektet diskuterades. Då kritiserades polisen för att slumpmässigt kräva ID-handlingar av personer de uppfattade som papperslösa.

Lööf för vidare Reinfeldts arv

Moderaterna vill också att mäniskor som kommer från länder som anses säkra ska få sin sak prövad på ett mera rutinmässigt sätt. Det handlar framförallt om människor från västra Balkan, bland dem många romer. Förre migrationsministern Tobias Billström arbetade hårt för att få med sig EU på att införa visum för dessa människor.

Det verkar nu som att det blir Centern med Annie Lööf i spetsen som för Fredrik Reinfeldts arv vidare. Centern har inga planer på en stramare migrationspolitik. Var Socialdemokraterna och Miljöpartiet står är fortfarande höljt i dunkel. Det enda man nog kan vara säker på är att de inte står på samma ställe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.