Foto: TT

Margit Silberstein: KD:s beslut kan leda till nyval

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch Thor verkar måttligt intresserad av att få med sig rikstinget på att hålla fast decemberöverenskommelsen, DÖ. Hon tänker inte ställa sig på några barrikader för att övertyga partikamraterna om vikten av att hålla ett avtal. Istället upprepar hon att det är en styrka för en partiledare att lyssna på sitt parti. Och säger rikstinget nej till DÖ så blir det så.

Allt fler partidistrikt tickar in som bestämt sig för att sänka decemberöverenskommelsen. Och två av de främsta anförarna, ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal, och distriktsordföranden i Kalmar, Anders Andersson, verkar segervissa.

Det vanliga är att en partiledning som riskerar nederlag i en viktig fråga gör sitt yttersta för att övertyga om ombuden att rösta på partistyrelsens linje. Och decemberöverenskommelsen, som gör det möjligt för regeringen att få igenom sin budget, är inte vilken fråga som helst.

KD-strid om DÖ

Bäddar för nederlag?

Visserligen kan Stefan Löfven lotsa budgeten genom riksdagen så länge allianspartierna lägger fram enskilda budgetmotioner. Men om decemberöverenskommelsen rämnar skapas osäkerhet och ett scenario är att det blir regeringskris och i slutändan nyval.

Varför Ebba Busch Thor verkar förhålla sig så sval och oberörd inför ett händelseförlopp som leder till att rikstinget och därmed Kristdemokraterna lämnar pakten, är svårtytt. Antingen bäddar hon för ett nederlag, som hon kan ta sig ur med hedern i behåll. Eller också har hon inget emot att rikstinget sänker DÖ.

Innan Ebba Busch Thor blev partiledare sa hon att hon var osäker på om hon skulle ha gjort som Göran Hägglund och skrivit under avtalet.

Tal om hjärta och hjärna

Talet som Ebba Busch Thor höll till rikstinget möttes med jubel. Hon kallade det hjärta och hjärna när Kristdemokraterna välkomnar människor som flyr från krig och terror och som samtidigt driver en politik som vill minska invandringen. Och trycket på flyktingmottagningen i Sverige ska lätta genom tillfälliga uppehållstillstånd.

Vi lyssnar till människors oro, sa Ebba Busch Thor så att det lät som en variant på Göran Hägglunds ”verklighetens folk”.

Vad gör ni sedan efter att ha lyssnat? Hur kan Kristdemokraterna stilla oron hos de som vill att Sverige ska vara som förr? Tillfälliga uppehållstillstånd, är partiledarens svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KD-strid om DÖ

Mer i ämnet