• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesgatan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Margit Silberstein Foto: Anders Mohlin SVT

Margit Silberstein: Ordet slår tillbaka mot Reinfeldt

Uppdaterad
Publicerad

Formuleringar som var slagkraftiga när de uttalades kan förfölja politiker och slå tillbaka när som helst. För Fredrik Reinfeldts del handlar det om ordet massarbetslöshet. Antagligen ångrar han i dag att han i valet 2006 stod på gator och torg och ropade ut att Sverige har massarbetslöshet.

I dag är arbetslösheten högre än när Reinfeldt övertog makten och Reinfeldt försöker skaka av sig sin gamla vokabulär genom att överhuvudtaget inte vilja ta vare sig arbetslöshet eller massarbetslöshet i sin mun. Reinfeldt vill hellre prata om jobben, vilket framgick i utfrågningen. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson höll presskonferens häromdagen, där han sa att Reinfeldt kom undan alldeles för lätt och att till och med Stefan Löfven var dålig på att föra upp arbetslösheten på agendan.

Kom med besked i regeringsfrågan

Efter många turer och om och men, en massa kremlologi i journalistkåren och en hastigt tillkallad presskonferens med Stefan Löfven, kom Fredrik Reinfeldt till slut med ett besked i regeringsfrågan. Han uttalade klart och tydligt att han avgår om Alliansen blir mindre än de rödgröna och att han inte har någon avsikt att regera med stöd av Sverigedemokraterna. Det försäkrar jag svenska folket, sa han på sitt karaktäristiska sätt när temat kom upp i utfrågningen. Möjligen fick han Löfven att ångra torsdagens presskonferens som blev ännu en dag dominerad av regeringsfrågan, när han vill tala om jobben och skolan.

Utfrågningen

Flyktinginvandringen lär bli en stor fråga i valrörelsen

Det stora temat för Moderaterna de senaste dagarna har varit Fredrik Reinfeldts vädjan till människor att öppna sina hjärtan och visa empati med människor som flyr för sina liv. Han upprepade sin vädjan med den auktoritet han har som en eldsjäl mot rasism och öppna gränser. Men han lyckades inte förklara varför han i samma andetag berättar för ”svenska folket” att flyktingmottagandet kommer att kosta så mycket pengar att det påverkar möjligheterna att genomföra reformer. Jag vill säga sanningen, det är att ta ansvar, är hans svar till dem som anser att hans retorik går Sverigedemokraternas ärenden.

Flyktinginvandringen lär bli en stor fråga i valrörelsen och det kan bli ett eldprov för partierna att hantera den känsloladdade och polariserande frågan utan att den far iväg helt okontrollerat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet