Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Wallström om kritiserade Kinaambassadören: ”Vi hade ingen aning om mötet”

Uppdaterad
Publicerad

Kinaambassadören Anna Lindstedt har kallats hem för en intern utredning om hur hon agerat i fallet med den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela.
– Vi hade absolut ingen aning om mötet i förväg, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Under fredagen mötte utrikesminister Margot Wallström (S) pressen utanför riksdagen.

– Jag har tre saker att säga. Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen. Säpo har meddelat oss att de har startat en utredning mot ambassadören och vi har därför pausat vår interna utredning. Och till sist, vi hade absolut ingen aning om att mötet hade ägt rum , säger Wallström.

Lindstedt har fått mycket kritik efter att ha ordnat ett möte mellan dottern till den svenska fängslade bokförläggaren Gui Minhai och några kinesiska affärsmän. Dottern hävdar att hon under mötet utsattes för påtryckningar.

Efter händelsen tillsatte UD en intern utredning, som nu har pausats.

Agerat felaktigt

Under torsdagen sa Patric Nilsson, chef vid UD:s presstjänst att ambassadören agerat felaktigt.

– Hon har inte informerat UD, det är orsaken till att vi säger att hon har agerat felaktigt. I övrigt vill vi fortsätta att utreda och vill inte föregripa slutsatserna i den utredningen, sa Patric Nilsson till SVT Nyheter.

”Djupt förfärad”

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark säger att han är djupt förfärad över situationen och att det nu är viktigt att Wallström inser allvaret i den.

– Jag tycker händelsen är djupt förfärlig och allvarlig. Det som Wallström bör göra nu är att bekräfta det djupa allvaret, bekräfta behovet av en skyndsam utredning, samt bekräfta att man har för avsikt att, när man har fakta, offentligt presentera dessa, säger han till SVT Nyheter.

Uppmärksammas utomlands

Han menar att händelser som denna väcker stor uppmärksamhet internationellt.

– Det här väcker uppmärksamhet, befogad sådan. Det får aldrig råda någon tvekan om att Sveriges ambassadörer ska tillvarata svenska värden, intressen och svenska medborgare.

Snabb utredning

Wallmark hoppas därför att en grundlig undersökning görs med snabbhet.

– Jag hoppas att det pågår undersökningar, görs kontroller och att allt sker med snabbhet, så att vi vet vad som verkligen gäller. Sen får man heller inte glömma bort det som är själva huvudutgångspunkten, det vill säg att Gui Minhai fortfarande är fast i Kina, säger Hans Wallmark.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Anna Lindstedt som avstår från att kommentera så länge utredning pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gui Minhai

Mer i ämnet