Angela Gui kämpar för frigivandet av sin far Gui Minhai som blev kidnappad i Thailand 2015 och frihetberövad sedan dess. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Angela Gui: ”Anna Lindstedt var där hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Det var den 12 januari i år som telefonen ringde hos Angela Gui. I andra änden var det Kinaambassadören Anna Lindstedt.
– Hon säger att hon har ett nytt spår om min pappa och att hon vill att jag ska träffa några personer som skulle kunna hjälpa till, berättar Angela Gui för SVT Nyheter.

Angela Gui försökte få mer informationen om mötet, men förgäves.

– Anna Lindstedt säger att det här är personer hon litar på och frågar om jag är tillgänglig runt den 24 januari.

Eftersom ambassadören sagt att också hon skulle närvara, beslutar Angela Gui att resa till Stockholm.

– Under de här dagarna förväntas jag vara på ett hotell i centrala Stockholm och jag får intrycket att affärsmännen inte vill att jag ska gå därifrån. Ambassadör Anna Lindstedt var där hela tiden, säger Angela Gui.

Betett sig felaktigt

Mötena med de kinesiska affärsmännen handlade om förhandlingar för att frige hennes fängslade far, bokförläggaren Gui Minhai. Men mötet ska ha ägt rum utan att Utrikesdepartementet informerats.

UD har nu tillsatt en utredning för att ta reda på vad som faktiskt hänt under de här dagarna. Under torsdagen konstaterade dock myndigheten att ambassadören betett sig felaktigt och bekräftade att hon nu är i Stockholm.

Erbjuds visum

Angela Gui berättar att hon inte kan gå in på detaljer om vilka enskilda personer som var med på mötena. För att förhandlingarna skulle gå vägen ombads hon på ett hotfullt sätt att inte berätta för någon om mötet och försöka att  få svenska medier att sluta uppmärksamma fallet.

– Jag blev även erbjuden ett visum för att åka till Kina med det tackade jag nej till direkt, säger Angela Gui.

Angela Gui tror inte att en frigivning av hennes pappa ligger i en snar framtid.

– Jag skulle väldigt gärna vilja se att UD offentliggör så mycket som möjligt kring vad det är som har hänt. Det är inte bara jag som har frågor, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gui Minhai

Mer i ämnet